Çin ABD yasağına karşı Samsung çiplerini stokluyor

Çinli firmalar ABD'nin yeni kısıtlamalarını beklerken üst düzey Samsung çiplerini stoklamaya başladı.

Reuters'a konuşan üç kaynak, Huawei ve Baidu dahil olmak üzere Çinli teknoloji devlerinin yanı sıra yeni kurulan şirketlerin, ABD'nin Çin'e çip ihracatını kısıtlayacağı beklentisiyle Samsung Electronics'ten yüksek bant genişlikli belleklerden (HBM) oluşan yarı iletkenleri stokladığını söyledi.

Kaynaklardan biri, şirketlerin bu yılın başından beri yapay zeka (AI) özellikli yarı iletken alımlarını artırdıklarını ve Çin'in 2024'ün ilk yarısında Samsung'un HBM çip gelirinin yaklaşık %30'unu oluşturmasına yardımcı olduklarını söyledi.

Bu hamleler, Çin'in ABD ve diğer batılı ülkelerle artan ticari gerilimlerin ortasında teknoloji hedeflerini nasıl rayında tutmaya çalıştığını gösteriyor. Reuters'in geçen hafta kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD'li yetkililer bu ay Çin'in yarı iletken endüstrisine yönelik sevkiyatlara yeni kısıtlamalar getirecek bir ihracat kontrol paketini açıklamayı planlıyor.

Bu kaynaklar, ayrıca paketin yüksek bant genişliğine sahip bellek çiplerine erişimin kısıtlanmasına yönelik parametreleri de ortaya koymasının beklendiğini söyledi. ABD Ticaret Bakanlığı yorum yapmayı reddetti ancak geçen hafta yaptığı bir açıklamada, "ABD ulusal güvenliğini korumak ve teknolojik ekosistemimizi korumak için gelişen tehdit ortamını sürekli olarak değerlendiriyor ve ihracat kontrollerini güncelliyoruz" denilmişti.

Reuters, önerilen HBM kısıtlamalarının ayrıntılarını ve Çin'i nasıl etkileyeceğini belirleyemedi.

HBM çipleri, Nvidia'nın grafik işlem birimleri gibi gelişmiş işlemcilerin geliştirilmesinde çok önemli bileşenler. HBM çipleri üreten yalnızca üç büyük çip üreticisi var: SK Hynix, Güney Kore'den Samsung ve ABD merkezli Micron Technology.

Çin'in HBM'ye olan ilgisini bilen kaynaklar, Çin'in çip talebinin büyük ölçüde en gelişmiş versiyon HBM3E'nin iki nesil gerisinde olan HBM2E modeline odaklandığını söyledi. Küresel yapay zeka patlaması, gelişmiş modelin arzında bir sıkışıklığa yol açtı.

Singapur merkezli White Oak Capital Partners'ın yatırım direktörü Nori Chiou, "Yerel teknoloji gelişiminin henüz tam olarak olgunlaşmadığı göz önüne alındığında, diğer üreticilerin kapasiteleri Amerikan yapay zeka şirketleri tarafından tamamen rezerve edildiğinden, Çin'in Samsung'un HBM'sine olan talebi son derece yüksek hale geldi" dedi.

Kaynaklar, Çin'de stoklanan HBM yongalarının hacmini veya değerini tahmin etmek zor olsa da, uydu üreticilerinden Tencent gibi teknoloji firmalarına kadar çeşitli işletmelerin bunları satın aldığını söyledi. Kaynaklardan biri, çip tasarımcısı Haawking'in kısa süre önce Samsung'dan HBM çipleri sipariş ettiğini söyledi. Bu arada Huawei, kaynaklardan birine göre gelişmiş Ascend AI çipini yapmak için Samsung HBM2E yarı iletkenlerini kullanıyor.