Çin borsaları uzun tatil dönüşü sonrası sert yükselişle haftaya başladı

Çin borsaları bir haftalık uzun bir aranın ardından sert bir yükseliş göstererek haftaya başladı.

Çin hisseleri Salı günkü işlemlerde iki yılın en yüksek seviyesine yükselerek, anakara piyasalarının bir haftalık aradan sonra yeniden açılmasıyla birlikte hızlı bir ralliyi genişletirken, Hong Kong hisseleri yatırımcıların teşvik heyecanının bir kısmını geri çekmesiyle düşüşe geçti.

Anakara hisseleri sabahın ortasına kadar piyasa değerine 600 milyar dolar ekledi ve ciro 20 dakika içinde bir trilyon yuan'ı (142 milyar dolar) aştı. Endüstriyel metaller, son teşvik önlemlerinin sallantılı ekonomiyi istikrara kavuşturacağına dair bahislerle sıçrama yaparken, yarı iletken ve inşaat hisseleri de ralli yaptı.

Mavi çipli CSI300 açılışta %10 yükseldi ve sabah ticaretinde %6 artışla kapandı. Şanghay Bileşik Endeksi, 2021 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve son olarak %5 yükseldi. Hong Kong hisseleri ise, yatırımcıların kar elde etmesi ve bazı anakara kazançlarının bazı tüccarların umduğu kadar büyük olmaması nedeniyle Hang Seng %6,8 düşüşle karşılaştı.

BOC International (BOCI) müşterilerine gönderdiği bir notta, Çin'in boğa koşusunun erken bir aşamada olduğunu ve şu anda uzun pozisyonlar oluşturmak için hala fırsat olduğunu söyledi.

BOCI stratejisti Xu Peidong, yeni politika duyurularının kar alımları nedeniyle bir düzeltmeye yol açabileceğini, ancak daha fazla ekonomik yavaşlama riskinin kontrol altına alınması nedeniyle "piyasanın muhtemelen iyimser kalacağını ve yükseleceğini" söyledi.

CSI tüm hisseleri yarı iletken endeksi %16 arttı. İnşaat-mühendislik endeksi %5,1 ve tüketici temel malları alt endeksi %5,3 artışla üç yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Hong Kong'un anakara emlak geliştiricileri endeksi %11 düştü ve bu düşüşün devam etmesi halinde en büyük yüzdelik düşüşlerinden birini gerçekleştirecek, ancak analistler satışın arkasında muhtemelen teknik nedenler olduğunu söyledi.

Natixis'ten Gary Ng, "Biraz kar elde etme olabilir" dedi ve ekledi: "Duyarlılığın o kadar da farklı olduğunu düşünmüyorum. Bu aslında bir piyasanın günlerdir kapalı olması ve diğerinin işlem görmesiyle ilgili"

Yuan sert bir düşüşle dolar başına 7,0502'ye geriledi ve beş yıllık tahvil vadeli işlemleri, ekonomi yetkililerinin basın toplantısı sırasında toparlanmadan önce Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.