Zorlu COVID-19 önlemlerinin kaldırılmasının ardından yıla güçlü bir başlangıç yapan Çin, yurtiçi ve yurtdışındaki zayıf talep ve geleneksel olarak önemli bir büyüme itici gücü olan emlak piyasasındaki uzun süreli çöküş nedeniyle ekonomik ivmede keskin bir kayba işaret etti.
Reuters anketine katılan ekonomistlere göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ikinci çeyrekte mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak üç ay öncesine kıyasla sadece %0,5 büyüme kaydederken, Haziran ayına ilişkin ayrı verilerin sanayi üretimi, perakende satışlar ve yatırımların soğumaya devam ettiğini göstermesi bekleniyor.
Bazı ekonomistler, ekonomiyi desteklemek için bazı kısıtlamaları tersine çevirmeye yönelik son resmi çabalara rağmen, yıllarca süren katı COVID önlemlerinin ve emlak ve teknoloji sektörleri üzerindeki düzenleyici kısıtlamaların neden olduğu "yara izi etkilerini" suçladı.
Belirsizlik artarken, temkinli hane halkları ve özel işletmeler yeni alımlar veya yatırımlar yapmak yerine tasarruflarını artırıyor ve borçlarını ödüyor. Genç işsizliği rekor seviyelere ulaştı.
Ekonomistler, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) Nisan-Haziran döneminde bir önceki yıla kıyasla %7,3 oranında büyümüş olabileceğini, ilk çeyrekteki büyümenin ise %4,5 olduğunu söyledi.
Bununla birlikte, bu okuma, ülkenin bazı bölgelerinin felç edici COVID-19 kilitlenmelerinde olduğu geçen ilkbaharda faaliyetteki keskin bir düşüş nedeniyle büyük ölçüde çarpıtılmış olacak.
Perşembe günü açıklanan verilere göre Çin'in ihracatı Haziran ayında son üç yılın en büyük düşüşünü göstererek yıllık bazda %12,4 ile beklenenden daha kötü bir gerileme kaydetti ve küresel talepteki soğuma ekonomi üzerindeki baskıyı arttırdı.
Yeni konut fiyatları Haziran ayında değişmeyerek bu yılın en zayıf sonucu olurken, ekonomik faaliyetlerin dörtte birini oluşturan emlak sektöründe süregelen zayıflık nedeniyle ülke genelinde artışlar yavaşladı.
Hafta başında açıklanan verilere göre üretici fiyatları Haziran ayında son yedi yılın en hızlı düşüşünü kaydederken tüketici fiyatları da deflasyonun eşiğine geldi.
Politika uzmanları ve ekonomistler, yetkililerin büyük altyapı projelerini finanse etmek için mali harcamalar, tüketiciler ve özel şirketler için daha fazla destek ve bazı emlak politikalarının gevşetilmesi de dahil olmak üzere daha fazla teşvik adımı atmasının muhtemel olduğunu söyledi. Ancak analistler hızlı bir geri dönüşün olası olmadığını söylüyor.
Üst düzey bir banka yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin merkez bankasının zorlukları aşmak için zorunlu karşılık oranı (RRR) ve orta vadeli kredi kolaylığı gibi politika araçlarını kullanacağını söyledi.
Reuters anketine katılan analistler, Merkez Bankası'nın üçüncü çeyrekte bankaların zorunlu karşılık oranlarını (ZKR) 25 baz puan indirerek kredi vermek için daha fazla fon serbest bırakmasını ve gösterge borç verme faizlerini sabit tutmasını bekliyor.
Merkez Bankası Mart ayında bankaların rezerv olarak tutmaları gereken nakit miktarı olan ZK oranını düşürdü.
Çin de Haziran ayında gösterge borç verme faiz oranlarını 10 baz puan gibi mütevazı bir oranda düşürerek son 10 ayın ilk indirimine imza attı.
Ancak merkez bankasının borç verme faizlerini daha da düşürme konusunda temkinli davranması muhtemel. Analistler, özel şirketler ve hane halkları arasında borçlanma konusundaki isteksizliğin, politika gevşemesinin devam etmesinin zaten marj baskılarıyla mücadele eden bankalara zarar verebileceği anlamına geldiğini söyledi.
Agresif gevşeme aynı zamanda Çin'in zor durumdaki finans piyasalarından daha fazla sermaye çıkışını tetikleyebilir ve son zamanlarda sekiz ayın en düşük seviyelerine gerileyen yuan para birimini baskı altına alabilir.