Salı günü yapılan özel anketlere göre Asya'daki fabrika faaliyetleri Temmuz ayında daraldı; bu da yavaşlayan küresel büyüme ve Çin ekonomisindeki zayıflığın bölgedeki kırılgan toparlanmaya zarar verdiğinin bir işareti.
Veriler, politika yapıcıların bir yandan sıkı para politikasıyla enflasyonu kontrol altında tutarken diğer yandan da dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki olası bir resesyonun yaratacağı olumsuzlukları önleme konusunda karşılaştıkları zorlukları vurguluyor.
Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Vietnam'da imalat faaliyetlerinin Temmuz ayında daraldığını gösteren anketler, Çin talebindeki durgunluğun bölge üzerinde yarattığı baskının altını çiziyor.
Çin'in Caixin/S&P Global imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Haziran ayındaki 50,5 seviyesinden Temmuz ayında 49,2'ye gerileyerek analistlerin 50,3 olan tahminlerini ıskaladı ve Nisan ayından bu yana faaliyetlerdeki ilk düşüşe işaret etti. Endeksin 50 puanlık işareti büyüme ile daralmayı birbirinden ayırıyor.
Veriler, hükümetin Pazartesi günü açıkladığı resmi PMI verileriyle aynı doğrultudaydı ve Çin'in COVID sonrası toparlanmasında ivmeyi canlandırmak isteyen politika yapıcılar için zorlukları artırdı.
Capital Economics'in Gelişmekte Olan Asya ekonomisti Shivaan Tandon, "İmalat PMI'ları geçen ay Gelişmekte Olan Asya'nın çoğunda daralma bölgesinde kaldı ve temel veriler ileride daha fazla zayıflığa işaret ediyor" dedi.
Tandon ayrıca "Düşen yeni siparişler, kasvetli istihdam beklentileri ve yüksek stok seviyeleri önümüzdeki aylarda fabrika faaliyetlerinin durgunlaşacağına işaret ediyor." şeklinde konuştu.
Japonya'nın nihai au Jibun Bank PMI değeri, zayıf yurtiçi ve yurtdışı talep nedeniyle Haziran ayındaki 49,8 seviyesinden Temmuz ayında 49,6'ya geriledi.
S&P Global tarafından yapılan ankete göre, Güney Kore'nin PMI değeri Haziran ayındaki 47,8 seviyesinden Temmuz ayında 49,4'e yükseldi ancak büyümeyi daralmadan ayıran 50 eşiğinin altında kaldı.
Anketlere göre Tayvan imalat PMI endeksi Haziran ayındaki 44,8 seviyesinden Temmuz ayında 44,1'e gerilerken, Vietnam endeksi 46,2'den 48,7'ye yükseldi.
Çin'in yavaşlaması görünümü gölgelese de Asya, küresel ekonomideki birkaç parlak nokta arasında yer alıyor.
Uluslararası Para Fonu Temmuz ayında yayınladığı revize tahminlerde, gelişmekte olan Asya'nın ekonomik büyümesinin 2022'de %4,5'ten bu yıl %5,3'e hızlanacağını öngörüyor. Çin ekonomisinin 2022'deki %3,0'lük artışın ardından bu yıl %5,2 büyümesini bekliyor.