Çin ekonomisi istikrar kazandı, fabrika faaliyetleri artışa geçti

Cumartesi günü yapılan resmi bir ankete göre Çin'in fabrika faaliyetleri Eylül ayında son altı ayda ilk kez genişledi ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin dibe vurmaya başladığını gösteren göstergelere bir yenisi daha eklendi.

Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, büyük imalatçılarla yapılan bir ankete dayanan satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında 49.7'den 50.2'ye yükselerek faaliyetteki daralmayı genişlemeden ayıran 50 puanlık seviyenin üzerine çıktı. 

Eylül ayına ilişkin ilk resmi istatistik olan PMI, Çin'in ultra kısıtlayıcı COVID-19 politikalarının kaldırıldığı yılın başlarında yaşanan ilk ivme patlamasının ardından gerileyen ekonomideki istikrar işaretlerine katkıda bulunuyor.

Ağustos ayında fabrika üretimi ve perakende satış büyümesi hızlanırken, ihracat ve ithalattaki düşüşler daraldı ve deflasyonist baskılar azaldı. Sanayi firmalarının kârları Ağustos ayında sürpriz bir şekilde %17,2 artarak Temmuz ayındaki %6,7'lik düşüşü tersine çevirdi.

Guotai Junan International'ın baş ekonomisti Zhou Hao, "İmalat PMI ve iyi gelen endüstriyel kar rakamları ekonominin yavaş yavaş dibe vurduğunu gösteriyor" dedi.

Çin'in hizmet sektörü faaliyeti ve inşaat alt endekslerini içeren imalat dışı PMI değeri de yükseldi ve Ağustos ayındaki 51,0 değerine kıyasla 51,7 olarak gerçekleşti.

İmalat ve imalat dışı faaliyetleri içeren bileşik PMI Eylül ayında 51,3'ten 52,0'a yükseldi.

Ekonomistlerin radarında olan yakın vadeli veriler arasında bu yılın en uzun resmi tatili için yapılan tüketici harcamaları da yer alıyor. "Altın Hafta" Cuma günü Sonbahar Ortası Festivali ile başladı ve bunu 6 Ekim'e kadar sürecek Ulusal Gün tatili izleyecek.

Devlet medyasının Cumartesi günü bildirdiğine göre, yetkililerin "tarihin en popüler Altın Haftası" olacağını tahmin ettiği bu döneme iyi bir başlangıç yapan demiryolu ile yolcu seyahatleri Cuma günü tek günlük rekor olan 20 milyon sefere ulaştı.

Daha istikrarlı ekonomik göstergeler, küresel piyasaları sarsan emlak sektörü borç kriziyle boğuşmaya devam eden politika yapıcılar tarafından memnuniyetle karşılanacak. Yetkililer emlak piyasasını desteklemek için mortgage oranlarının düşürülmesi de dahil olmak üzere bir dizi önlem açıkladı, ancak sektör henüz düzlüğe çıkmış değil.

Yeni konut fiyatları Ağustos ayında son 10 ayın en hızlı düşüşünü yaşadı ve emlak yatırımları 18. ay üst üste geriledi.

Dünyanın en borçlu emlak şirketi olan ve 300 milyar dolardan fazla borcu bulunan China Evergrande Group Perşembe günü yaptığı açıklamada, kurucusunun "yasadışı suçlar" işlediğinden şüphelenildiği için soruşturulduğunu belirtti.

Asya Kalkınma Bankası geçtiğimiz hafta Çin için 2023 yılı ekonomik büyüme tahminini emlak sektöründeki zayıflık nedeniyle Temmuz ayındaki %5,0'lik tahmininden %4,9'a düşürdü.

Analistler, Çin ekonomisinin hükümetin bu yılki yaklaşık %5'lik büyüme hedefine ulaşabilmesi için daha fazla politika desteğine ihtiyaç duyulacağını belirtiyor.

Pinpoint Asset Management'ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang, "Çin ekonomisi kısmen emlak sektörü politikalarının gevşetilmesiyle istikrar kazandı" dedi ve ekledi:

"İleriye dönük kilit mesele maliye politikasının daha destekleyici hale gelip gelmeyeceğidir. Bence olacak, ancak zamanlama açısından maliye politikası duruşundaki değişiklik bu yıl yerine gelecek yıl gerçekleşebilir."