Herhangi bir agresif teşvik borç risklerini ve yapısal çarpıklıkları körükleyebileceğinden, Çinli yetkililer ekonomik toparlanmayı rayında tutmaya ve işsizliği kontrol altına almaya çalışırken göz korkutucu bir görevle karşı karşıya.
Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Pazartesi günü açıklanan verilere göre, gayri safi yurtiçi hasıla Nisan-Haziran döneminde bir önceki çeyreğe göre mevsimsellikten arındırılmış bazda sadece %0,8 büyürken, Reuters anketine katılan analistlerin %0,5'lik artış beklentisine ve ilk çeyrekteki %2,2'lik büyümeye kıyasla daha düşük bir artış gösterdi.
Yılın ilk üç ayında %4,5 olan GSYH ikinci çeyrekte yıllık bazda %6,3 arttı, ancak bu oran %7,3'lük büyüme tahmininin oldukça altında kaldı.
Yıllık hız 2021'in ikinci çeyreğinden bu yana görülen en yüksek hızdı, ancak geçen yıl Şanghay ve diğer büyük şehirlerdeki sıkı COVID-19 karantinalarının neden olduğu ekonomik sancılar nedeniyle büyük ölçüde çarpıtıldı.
Sidney'deki Commonwealth Bank of Australia'da ekonomist olan Carol Kong, "Veriler, Çin'in COVID sonrası patlamasının açıkça sona erdiğini gösteriyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha yüksek frekanslı göstergeler Mayıs rakamlarına göre artış gösterse de hala kasvetli ve bocalayan bir toparlanma tablosu çiziyor ve aynı zamanda genç işsizliği rekor seviyelere ulaşıyor."
GSYH rakamlarıyla birlikte açıklanan daha güncel Haziran ayı verileri, Çin'in perakende satışlarının Mayıs ayındaki %12,7'lik artıştan keskin bir yavaşlamayla %3,1 büyüdüğünü gösterdi. Analistler %3,2'lik bir büyüme bekliyorlardı.
Sanayi üretimindeki büyüme Mayıs ayındaki %3,5 seviyesinden geçen ay beklenmedik bir şekilde %4,4'e yükseldi, ancak talep ılımlı seyretmeye devam ediyor.
Özel sabit varlık yatırımları ilk altı ayda %0,2 oranında daralmış olup, kamu kuruluşlarının yatırımlarındaki %8,1'lik büyüme ile keskin bir tezat oluşturarak özel sektörün güveninin zayıf olduğuna işaret ediyor.
Son veriler, yurtiçi ve yurtdışındaki talebin soğuması nedeniyle ihracatın son üç yılın en büyük düşüşünü yaşaması ve önemli emlak piyasasındaki uzun süreli gerilemenin güveni azaltması nedeniyle COVID sonrası toparlanmanın hızla durakladığını gösterdi. Zayıf genel ivme, politika yapıcıların dünyanın ikinci büyük ekonomisini desteklemek için daha fazlasını yapması gerektiği beklentilerini artırdı.
Politika uzmanları ve ekonomistler, yetkililerin büyük altyapı projelerini finanse etmek için mali harcamalar, tüketiciler ve özel şirketler için daha fazla destek ve bazı emlak politikalarının gevşetilmesi de dahil olmak üzere daha fazla teşvik adımı atmasının muhtemel olduğunu söyledi.
Ancak analistler, hızlı bir geri dönüşün olası olmadığını söylüyor.
Tüm gözler, üst düzey liderlerin yılın geri kalanı için politika rotasını çizebileceği bu ayın sonlarında yapılması beklenen Politbüro toplantısında.
Asya hisseleri gerilerken, Çin yuanı zayıf verilerin ardından gevşedi.
Çin'in 2023 büyüme hedefi olan %5'lik mütevazı hedefe ulaşma yolunda olduğu görülse de, bazı analistler hedefin tutturulamama riski olduğunu söylüyor.
Singapur'daki RBC Capital Markets Asya FX stratejisi başkanı Alvin Tan, "Sadece %6,3 ile oldukça hayal kırıklığı yaratan bir rakamdı, bu nedenle ivmenin yavaşladığı açık" dedi.
Tan "Bu yavaşlama hızında, büyüme hedefine ulaşılamama riski var - ekonomi bu hızda yavaşlamaya devam ederse %5'lik hedefe ulaşılamayabilir. Dolayısıyla bu durumun yakın zamanda daha fazla politika desteği için daha fazla aciliyet yarattığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Çin ekonomisi COVID kısıtlamaları nedeniyle geçen yıl sadece %3 büyüyerek resmi hedefi büyük ölçüde ıskaladı.
Çoğu analist, artan borç risklerine ilişkin endişeler nedeniyle politika yapıcıların agresif bir teşvik sunma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.
Ancak, daha derin bir yavaşlamanın daha fazla iş kaybını tetikleyebileceği ve deflasyonist riskleri körükleyerek özel sektör güvenini daha da zayıflatabileceği belirtiliyor.
Genç işsizlik oranı Mayıs ayındaki %20,8 seviyesinden Haziran ayında %21,3'e yükselerek yeni bir rekor kırarken, mezunlar iş arama sezonunda sınırlı teklifler için çabaladı.
Çin'de ekonominin yaklaşık dörtte birini oluşturan emlak sektörü, Haziran ayındaki yeni konut fiyatlarının duraklamasıyla birlikte düşüş eğilimini sürdürüyor.
Reuters'ın hesaplamalarına göre, emlak yatırımları Mayıs ayındaki %21,5'lik düşüşün ardından Haziran ayında yıllık bazda %20,6 geriledi.
Üst düzey bir merkez bankası yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, bankanın ekonomik zorlukları aşmak için zorunlu karşılık oranı (RRR) ve orta vadeli kredi kolaylığı gibi politika araçlarını kullanacağını söyledi.
Merkez Bankası geçtiğimiz ay gösterge borç verme faiz oranlarını 10 baz puan gibi mütevazı bir oranda düşürdü.
Bazı ekonomistler, ekonomiyi desteklemek için bazı kısıtlamaları tersine çevirmeye yönelik son resmi çabalara rağmen, yıllarca süren katı COVID önlemlerinin ve emlak ve teknoloji sektörleri üzerindeki düzenleyici kısıtlamaların neden olduğu "yara izi etkilerini" suçladı.
Bazı ekonomistler, üç yıllık COVID kısıtlamalarının ardından Çinli hanehalkı ve özel firmaların tasarruflarını artırıp borçlanma ve harcamalarını azaltması nedeniyle bir bilanço resesyonu riskine işaret etti.
Goldman Sachs ekonomistleri bir notta, "Önümüzdeki aylarda para politikasının gevşetilmesini ve gayrimenkul ve inşaat dahil olmak üzere kilit sektörlere hedefli mali destekler verilmesini bekliyoruz" dedi ve ekledi:
"Ancak bu ekstra destek sihirli bir değnek olmayacaktır. Giderek artan bir şekilde, 2023 Çin için unutulacak bir yıl gibi görünüyor."