Çin elektrikli araçlar için Türkiye'yi WTO'ya şikayet etti

Çinli firmaların Türkiye'de elektrikli araç yatırımlarının arttırdığı süreçte ilginç bir gelişme yaşanıyor. Çin, elektrikli araçlarda korumacı davrandığı gerekçesiyle Türkiye'yi Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti

Çin, Türkiye'nin elektrikli araç ithalatına uyguladığı tarifelerin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu belirterek, resmi bir ticaret anlaşmazlığı süreci başlatma yolunda ilk adımı attı.

Çin'in diplomatik misyonundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin aldığı bu kararın ayrımcı ve korumacı nitelikte olduğu vurgulanarak, Ankara'nın World Trade Organization'un (DTÖ)  kurallarına uyması ve söz konusu önlemleri derhal kaldırması istendi.

Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) sunulan "danışma talebi", uluslararası ticaretteki anlaşmazlıkların ilk resmi aşaması olarak kabul ediliyor. Bu süreçte taraflar genellikle sorunları müzakere yoluyla çözmeye çalışıyor. Ancak anlaşmazlıkların bu aşamada çözülememesi durumunda, DTÖ'de panel kurularak daha detaylı bir inceleme yapılması ve nihai bir karar verilmesi mümkün.

Bu gelişmenin elektrikli araç sektörü ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler üzerinde önemli etkileri olması bekleniyor.