Çin emlak sektöründe işler kötüleşiyor

Çin'de emlak çöküşü toparlanma beklentilerini olumsuz etkiliyor

Çin'in emlak sektöründeki çöküş, Ağustos ayında daha da kötüleşti. Yeni konut fiyatları, emlak yatırımları ve satışları, son dönemde alınan destek önlemlerine rağmen derinleşerek ülkenin ekonomik toparlanma çabalarını olumsuz etkiliyor.

Reuters'ın Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre, yeni konut fiyatları Temmuz ayındaki yüzde 0,2'lik düşüşün ardından Ağustos ayında aylık yüzde 0,3 ile son 10 ayın en hızlı düşüşünü kaydetti. Fiyatlar, Temmuz ayındaki yüzde 0,1'lik düşüşün ardından bir önceki yıla göre yüzde 0,1 azaldı.

Ağustos ayında emlak yatırımları bir önceki aya göre yüzde 17,8'lik düşüşün ardından yıllık bazda yüzde 19,1 azalarak üst üste 18. ayda da geriledi. Reuters'in verileri dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, konut satışları art arda 26. ayda da düştü.

Çin hükümeti, konut satın alma duyarlılığını artırmak için bazı borçlanma kurallarını gevşetmek ve bazı şehirlerde konut satın alma sınırlamalarını gevşetmek de dahil olmak üzere bir dizi önlem aldı. Ancak analistler, bu önlemlerin şu ana kadar sınırlı etki yarattığını söylüyor.

Oxford Economics'te Çin ekonomisti olan Louise Loo, "Konut satışlarının önümüzdeki aylarda küçük ardışık artışlar göstereceğinden hala umutluyuz, ancak teşvikler nihayetinde sektörü yeniden canlandırmakta yetersiz kalacaktır" dedi.

Analistler, Çin'in emlak sektöründeki çöküşün ülkenin ekonomik toparlanmasını engelleyebileceği ve finansal istikrarını tehdit edebileceğini söylüyor.

Moody's Perşembe günü Çin'in emlak sektörü görünümünü durağandan negatife indirerek, ekonomik büyümedeki zorlukları gerekçe gösterdi. Derecelendirme kuruluşu, hükümet desteğine rağmen satışların azalacağını tahmin ediyor.

Nomura'ya göre, Çin hükümetinin gerçek bir toparlanma sağlamak için daha agresif emlak gevşetme önlemleri alması gerekebilir. Bu önlemler arasında konut işlemlerine getirilen kısıtlamaların kaldırılması, kentsel yenileme programına daha fazla yatırım yapılması, altyapı harcamalarının hızlandırılması ve yerel yönetim borçlarının yeniden yapılandırılması yer alıyor.

Çin'in emlak krizi, dünya ekonomisi için de önemli bir risk oluşturuyor. Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve emlak sektörü, ülkenin GSYİH'sinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor.