Çin hisse senetlerinde sert yükseliş

Çin hisse senetleri, üretimin korkulandan daha az daralmasıyla %7 yükseldi.

Yatırımcıların iki ülkeden gelen önemli ekonomik verileri değerlendirmesiyle Çin anakarasındaki hisse senetleri %7'nin üzerinde yükselirken Japonya'daki Nikkei 225 %4,64 değer kaybetti.

Çin Anakarası'nın CSI 300 endeksi %6,22 arttı ve emlak sektörü %7,4 değer kazandı. Hong Kong'un Hang Seng endeksi ise tüketici hisselerinin desteğiyle %3,34 yükseldi. Hang Seng Anakara Emlak Endeksi %8 yükseldi.

Japonya'da Nikkei'deki düşüşe emlak hisselerindeki kayıplar öncülük ederken, endeksteki en büyük kayıp %11'lik düşüşle büyük mağaza holding şirketi Isetan Mitsukoshi Holdings oldu. Geniş tabanlı Topix %3,3 düştü. 

Çin'in Eylül ayı resmi satın alma yöneticileri endeksi 49,8 ile ekonomistlerin beklediği 49,5'ten daha iyi geldi. Ancak bu, Çin'deki imalat sektörü için üst üste beşinci ay daralmaya işaret etti. S&P Global tarafından derlenen özel bir anket olan Caixin PMI anketi, imalat PMI'nın Eylül ayında 50,4'ten 49,3'e düştüğünü ve ekonomistlerin 50,5 olan beklentisinden daha düşük gerçekleşti.

Caixin anketi ayrıca imalatta 14 aydaki en hızlı düşüşe işaret etti.

Japonya'da sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda %4,9 düşerek bir önceki ayki %0,4'lük düşüşten daha fazla geriledi. Aylık bazda sanayi üretimi %3,3 düşerek Reuters anketinde beklenen %0,9'luk düşüşten daha keskin bir düşüş gösterdi.Reuters anketinde beklenen %9'luk düşüşten ve Temmuz ayındaki %3,1'lik artıştan daha sert bir düşüşle %3,3 geriledi.