Çin hisseleri yükseliyor, dolar yerinde sayıyor

Asya borsaları, Çin Merkez Bankası'nın sermaye piyasalarını canlandırmak için 500 milyar yuanlık fonlamayı başlatmasıyla Çin hisse senetlerinden destek alırken, dolar ABD enflasyon verileri öncesinde iki ayın en yüksek seviyesine yakın seyretti.

Çin Halk Bankası (PBOC), Çin hisse senetlerini yükselten bir dizi teşvik önleminin bir parçası olarak 24 Eylül'de açıkladığı bir plan olan yeni oluşturulan bir fonlama programına katılmak için finansal kurumlardan başvuruları kabul etmeye başlayacağını söyledi.

Çin'in mavi çipli CSI300 endeksi yatırımcıların Çinli yetkililerin tekleyen ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olacak teşvik önlemlerinin ayrıntılarına odaklanmaya devam etmesiyle %7 düştükten bir gün sonra erken işlemlerde %1,7 yükseldi.

Hong Kong'un Hang Seng Çarşamba günü %1,3 düştükten sonra %2,5 yükseldi ve bu yıl %24 arttı. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi Asya'nın erken saatlerinde %0,76 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi %0,5 yükseldi.

Piyasanın dikkati şimdi Cumartesi günü maliye bakanlığının mali teşvik planının detaylarını açıklayacağı basın toplantısına çevrilmiş durumda.

ING ekonomistleri Perşembe günü yayınladıkları bir notta, "Harcama ölçeği hakkında daha fazla detay elde ettiğimizde, diğer politika yapıcıların kendi işlevleriyle ilgili destekleyici politikaları uygulamaya daha iyi başlayabilecekleri muhtemeldir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Para politikasına kıyasla daha fazla zaman alabilecek olsa da, önümüzdeki haftalarda ve aylarda bir mali teşvik hamlesi beklemeye devam ediyoruz."

Çin hisseleri uzun Ulusal Gün tatilinin ardından Salı günü iki yılın en yüksek seviyelerine yükseldi, ancak Çin'in teşvik önlemlerine ilişkin ayrıntıların eksikliği piyasa coşkusuna darbe vurdu. Çin'deki gösterge endeksler Çarşamba günü COVID-19 pandemisinin başlamasından bu yana en büyük günlük kayıplarını kaydetti.

XTrackers Products ABD Başkanı Henry Wu, "Çin piyasası için nihai hedef ani ralliler yaratmak değil. Her şey, emlak piyasası üzerindeki baskıyı hafifletmek için yurt içinde ekonomiye güven enjekte etmek istemekle ilgili. Nihai hedefleri iç istikrar" diyor

S&P 500 ve Dow Jones, Fed toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından ve Eylül ayı enflasyon verileri öncesinde rekor seviyelerden kapandı. Tutanaklar, Eylül ayı toplantısında Fed yetkililerinin "önemli bir çoğunluğunun" yarım puanlık büyük bir faiz indirimi ile daha kolay bir para politikası döneminin başlamasını desteklediğini gösterdi. Bununla birlikte, tutanaklara göre, ilk hamlenin Fed'i gelecekte herhangi bir faiz indirimi hızına bağlamayacağı konusunda daha da geniş bir anlaşma ortaya çıktı.

CME FedWatch aracı, yatırımcıların geçen haftaki güçlü ABD istihdam raporunun ardından agresif faiz indirimleri beklentilerini azaltmasıyla, piyasaların gelecek ay 25 baz puanlık bir indirim olasılığını %82 olarak fiyatladığını gösterdi.

Yatırımcılar, Fed'in faiz patikasına ilişkin fikir edinmek için Perşembe günü tüketici fiyat endeksi (TÜFE) şeklinde enflasyon verilerine odaklanırken, kurumsal kazanç sezonu Cuma günü banka kazançlarıyla başlıyor.

Eylül ayı TÜFE'sinin çekirdek enflasyonun yıllık %3'te sabit kaldığını göstermesi muhtemel. IG piyasa analisti Tony Sycamore, "Beklenenden daha yüksek bir çekirdek enflasyon rakamı, getirilerin son dönemdeki kazanımlarını genişlettiğini ve yatırımcıların Kasım ayında Fed'in faiz indirimi beklentilerini daha da azalttığını görecektir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu senaryo muhtemelen mevcut Goldilocks anlatısı ile ilgili soru işaretleri yaratacak ve hisse senedi piyasalarını tedirgin edecektir"

ABD faiz oranı beklentilerinin değişmesi doları güçlendirdi ve para birimini altı önemli rakibe karşı ölçen dolar endeksi 16 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra sabit kaldı. Yen en son 149,13 dolar olurken, Euro 1,09445 dolar seviyesindeydi.

Emtia piyasalarında petrol fiyatları, yatırımcıların Orta Doğu'da artan gerilim ve bunun petrol arzı üzerindeki etkisinin yanı sıra büyük bir fırtınanın Florida'ya girmesiyle yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,4 artışla varil başına 76,86 dolara yükselirken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) vadeli işlemleri %0,37 artışla varil başına 73,5 dolar oldu.