Çin ipleri eline aldı, küresel elektrikli araç satışları eylülde yükseldi

Çin'in otomotiv sektöründe giderek parlaması ve Avrupa'da pazarın toparlanmasıyla küresel elektrikli araç satışları Eylül ayında %30,5 yükseliş kaydetti.

Pazar araştırma firması Rho Motion Salı günü yaptığı açıklamada, Çin'in Ağustos ayında kaydedilen rekor rakamları aşması ve Avrupa'nın büyümeye devam etmesiyle, tamamen elektrikli ve plug-in hibrid araçların küresel satışlarının Eylül ayında yıllık %30,5 oranında arttığını söyledi.

Veri yöneticisi Charles Lester Reuters'e verdiği demeçte, ABD pazarındaki kazanımların 5 Kasım seçimleri beklentisiyle yavaş ve istikrarlı olduğunu, bunun da ülkedeki gelecekteki eğilimleri tahmin etmeyi zorlaştırdığını söyledi.

Neden önemli?

Çinli otomobil üreticileri, %45'e varan ithalat vergilerine ve elektrikli otomobillere yönelik küresel talebin azalmasına rağmen AB'deki satışlarını artırmaya çalışıyor. Çinli ve Avrupalı otomobil üreticileri Pazartesi günü Paris otomobil fuarında karşı karşıya geldiler. Rho Motion verilerine göre, dünya çapında satılan elektrikli araçlar - ister tamamen elektrikli (BEV) ister plug-in hibrit (PHEV) olsun - Eylül ayında 1,69 milyona ulaştı. Çin'deki satışlar Eylül ayında %47,9 artarak 1,12 milyona ulaşırken, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da %4,3 artarak 0,15 milyon oldu.

Lester, Avrupa'da elektrikli araç satışlarının Birleşik Krallık'taki %24'lük artış ve İtalya, Almanya ve Danimarka'daki kazanımlar sayesinde %4,2 artarak 0,3 milyon adede ulaştığını söyledi.

Lester, Çin pazarında BEV ve PHEV penetrasyon oranının bazılarının beklediğinden daha hızlı arttığını ve satışların "yıl sonuna kadar her ay bir rekor olabileceğini" söyledi. Almanya'nın yıllık %7'lik büyümesinin "kesinlikle olumlu bir haber" olduğunu ve AB'de gelecek yıl için belirlenen ara karbon emisyonu azaltma hedeflerinin bloğun pazarını test edeceğini de sözlerine ekledi.

Otomotiv araştırma lideri William Roberts Reuters'e verdiği demeçte, Rho Motion'ın Avrupa'daki elektrikli araç satışlarının 2025 yılında 3,78 milyona ve 2030 yılında 9,78 milyona ulaşmasını beklediğini ve bu rakamların önceki tahminlere göre sırasıyla %24 ve %19 daha düşük olduğunu söyledi.