Çin Merkez Bankası gösterge kredi faiz oranlarını düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBOC), piyasa beklentilerinin altında gösterge borç verme faiz oranlarında (LPR) değişikliğe gitti.

Çin, ekonomiyi canlandırmaya yönelik teşvik tedbirleri paketinin bir parçası olarak geçen ay diğer politika faiz oranlarında yapılan indirimlerin ardından Pazartesi günü aylık sabitlemede beklendiği gibi gösterge borç verme faiz oranlarını düşürdü.

Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) 25 baz puan düşürülerek %3,35'ten %3,10'a indirilirken, beş yıllık LPR de aynı oranda düşürülerek %3,85'ten %3,6'ya çekildi. Borç verme faiz oranları en son Temmuz ayında düşürülmüştü.

Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Pan Gongsheng geçen hafta bir finans forumunda yaptığı konuşmada 21 Ekim'de kredi faizlerinin 20 ila 25 baz puan düşeceğini söyledi. PBOC 24 Eylül'de bankaların zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puan ve gösterge niteliğindeki yedi günlük ters repo faizinde 20 baz puan indirim yaparak salgından bu yana emlak sektörünü desteklemek ve tüketimi artırmak için alınan tedbirleri içeren en agresif teşvikleri başlatmıştı.

Ayrıca geçen ay orta vadeli borç verme kolaylığı oranını 30 baz puan düşürdü. Çin'de yeni ve ödenmemiş kredilerin çoğu bir yıllık LPR'ye dayanırken, beş yıllık oran ipoteklerin fiyatlandırılmasını etkiliyor.

24 Eylül önlemlerinden bu yana, CSI300 Endeksi günlük hareketler için rekor kırdı ve toplamda %14'ten fazla yükseldi. Yuan ise bu dönemde dolar karşısında %1 değer kaybetti. Ancak son seanslarda hisse senetleri, ilk baştaki coşkunun yerini politika desteğinin büyümeyi canlandırmaya yetecek kadar büyük olup olmayacağına dair endişelere bırakmasıyla dalgalandı.

Cuma günü açıklanan veriler, Çin'in ekonomik büyümesinin üçüncü çeyrekte beklenenden biraz daha iyi olduğunu, ancak yılın ilk dokuz ayında emlak yatırımlarının %10'dan fazla düştüğünü gösterdi.

Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyen yetkililer, ekonominin hükümetin %5 civarındaki tüm yıl büyüme hedefine ulaşabileceğinden emin olduklarını ifade etti ve yılsonuna kadar bankaların rezerv oranında yeni bir indirime işaret etti.

Avustralyalı çevrimiçi broker Pepperstone'un araştırma müdürü Chris Weston bir notta, "Daha fazla gevşemenin Çin ve Hong Kong hisse senedi ve CNH'de ne kadar etkili olacağı tartışmaya açık, çünkü piyasa katılımcıları politika gevşeme yorgunluğu hissediyor olabilir" dedi.