Çin Merkez Bankası'ndan faiz indirimi

Çin Merkez Bankası, reel ekonomiyi desteklemek adına, kısa vadeli politika faizinde sürpriz bir faiz indirimine gitti. 

Çin Merkez Bankası (The People's Bank of China) 7 günlük repo faizini yüzde 1,8 seviyesinden yüzde 1,7 seviyesine düşürdü ve ayrıca açık piyasa işlemleri için kullandığı mekanizmayı güçlendirdi. Faiz indirimi kararının ardından Çin devlet tahvillerinin faizleri genele yayılan bir düşüş yaşadı. 

PBOC yaptığı açıklamada, faiz indiriminin "reel ekonomiyi daha iyi desteklemek için konjonktür karşıtı ayarlamaları güçlendirmeyi" amaçladığını belirtti.

Çin Merkez Bankası kısa vadeli repo faizlerini indirmesinin ardından  bir saat geçmeden aylık faiz sabitleme sürecinde, gösterge kredi faizlerinde de indirime gitti. Bankanın bir yıllık  kredi faizi oranı yüzde 3,45 seviyesinden 10 baz puan aşağı çekilerek yüzde 3,35 seviyesinde belirlendi. 

Geçtiğimiz hafta yapılan bir ankete katılan 36 piyasa katılımcısından 23'ü faiz oranlarının değişmeyeceğini öngörmüşlerdi. 


Pinpoint Asset Management başkanı ve baş ekonomisti Zhang Zhiwei, "Faiz indirimi doğru yönde atılmış bir adım. Fed'in faiz indirim döngüsüne girmesinin ardından daha fazla faiz indiriminin gelmesini bekliyorum. PBOC'nin önce Fed'in faiz indirimi yapmasını beklememesi, hükümetin Çin ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü baskının farkına vardığını gösteriyor." dedi.