Çinli otomobil markaları,elektrikli araçlardaki artan hakimiyet sayesinde bu yıl kendi iç pazarlarında satılan otomobillerin %50'sinden biraz fazlasını satmış olacak
AlixPartners danışmanlık şirketinin açıklamasına göre, Çinli otomobil üreticileri dünyanın en büyük pazarı olan Çin otomobil pazarının çoğunluk payını ilk kez kontrol etmiş olacak.
Geçtiğimiz kırk yıl boyunca Çin'in otomobil pazarına, Çinli ortaklarla ortak girişimlerde bulunan VW ve Toyota gibi yerleşik küresel markalar hakim olmuştu.
Ancak rekabetçi fiyatlandırma, yeni modellerin daha hızlı piyasaya sürülmesi ve BYD, Nio ve Xpeng Motors gibi yerli elektrikli otomobil üreticilerinin yükselişi, Çin malı otomobil markaları için durumu değiştirdi.
Çin bu yılın ilk çeyreğinde dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı olarak Japonya'yı geçti.
AlixPartners, Çin'in genel otomobil satışlarının bu yıl %3 artarak 24,9 milyon araca ulaşacağını ve COVID-19 öncesi satış seviyesine geri döneceğini tahmin ediyor. AlixPartners, Çin'de satılan araçların yarısından fazlasının elektrikli araç olacağını öngördüğü 2030 yılında ise büyümenin 30,6 milyon araca ulaşacağını tahmin ediyor.
Çin'in "yeni enerji araçları" (NEV'ler) olarak adlandırdığı, fişli hibritler ve saf elektrikliler de dahil olmak üzere, pazarı 2016-2022 yılları arasında hükümetten 57 milyar dolar eşdeğerinde sübvansiyondan yararlandı.
AlixPartners raporuna göre, ABD hükümetinin bu süre zarfında sadece 12 milyar dolar sübvansiyon sağladı.
Ancak firma, Çinli elektrikli araç üreticilerinin daha ucuz araçlarda bile gelişmiş sürücü destek sistemleri gibi özelliklere odaklanarak pazar kazandığını söyledi.
Asya'daki AlixPartners otomotiv danışmanlık şirketinin başında bulunan Stephen Dyer, bu rekabet gücünün Çinli otomobil üreticilerini önümüzdeki yıllarda Tesla gibi yerleşik küresel otomobil üreticileri için yıkıcı hale getireceğini söyledi.
Dyer bir brifingde yaptığı konuşmada, "Yabancı markaların Çin'de hayatta kalmak ya da kendi pazarlarında bu markaların yıkıcı etkisiyle yüzleşmek istiyorlarsa yeni Çinli elektrikli araç girişimlerinden bir şeyler öğrenmeleri en iyisi olacaktır" dedi.
Dyer, Çin markalı otomobillerin denizaşırı pazarlardaki yıllık satışlarının 2030 yılına kadar 9 milyon araca ulaşacağını tahmin ediyor. Bu da Çinli markalara küresel pazarda %30, Avrupa'da %15, Güney Amerika'da %19 ve Güney Doğu Asya ile Güney Asya'da %19'luk bir pazar payı sağlayacak.
Çin pazarı aynı zamanda büyük bir kapasite fazlası ile karşı karşıya ve Dyer buna bağlı olarak bir konsolidasyon dalgası öngörüyor. Dyer, 2030 yılına kadar 167 NEV markasından sadece 25 ila 30'unun ayakta kalabileceğini, bu markaların üçte ikisinden fazlasının geçen yıl hiç satış kaydetmediğini söyledi.
Dyer'e göre, "Sınıfının en iyisi operasyonlarla bile, başabaş noktasına ulaşmak için yıllık 400.000 birim üretim gerekiyor"