Çin Ulusal Halk Meclisi’nin 35 delegesi, Çin’de yabancı egemenler dokunulmazlık yasasının (China’s foreign sovereign immunities law) çıkarılmasına dair bir teklif sundu. ÇUHM delegesi ve Beijing Sosyal Bilimler Akademisi Hukuk Enstitüsü araştırmacısı Ma Yide, kısa süre önce basına verdiği demeçte, yabancı egemenler dokunulmazlık yasası sayesinde Çin vatandaşları ile yabancı yatırımcıların yasal haklarının eşit ve etkin şekilde korunabileceğini söyledi. Ma, yasa sayesinde ABD gibi ülkelerin Covid-19 salgını bahanesiyle Çin’e asılsız suçlamalar yöneltmesine de karşılık verilebileceğini belirtti.
Çin ekonomisinin küreselleşme sürecinin derinleştiğine dikkat çeken Ma, Çin’de yabancı devletlerin dokunulmazlığı konusundaki yasal boşluklar ve belirsizliklerin yabancı yatırımcıların endişelerini artırdığını ifade etti. Ma, önümüzdeki dönemde yabancı devletlerin yargı bağışıklığı hususunun yeniden göz önünde bulundurulması, mevcut mutlak dokunulmazlık uygulamasından uluslararası toplumda genel kabul gören kısıtlı dokunulmazlık uygulamasına geçilmesi önerisinde bulundu.
Ma, Çin’de yabancı egemenler dokunulmazlık yasasının çıkarılmasının, mevcut durumda Çin vatandaşlarının yabancı devletlerin ihlalleri karşısında dava açmalarının yanında Çin mahkemelerinin yabancı devletlerin Çin’deki mal varlıklarına dönük zorunlu uygulamalara gidebilmesini sağlayacağını, böylece ABD’nin sorumluluğunu üzerinden atma ve hegemonyacılık gibi eylemlerine güçlü karşılıklar verilebileceğini belirtti. Ma, yasanın uzun vadede yabancı yatırımcılara güven sağlayacağını da ifade etti.
ABD Kongresi’nin bazı üyeleri, Çin'’in Covid-19 ile ilgili konularda yargı bağışıklığının kaldırılması amacıyla Yabancı Egemen Dokunulmazlık Yasası’nda (FSIA) değişiklik yapılmasını teklif etmişti.