Çin'de büyüyen deflasyon endişeleri petrolde sert düşüşü tetikledi

Petrol fiyatları Çin'deki deflasyon endişelerinin tırmanmasıyla 1 dolardan fazla düştü.

Petrol fiyatları, hayal kırıklığı yaratan Çin enflasyon verileri ve Pekin'in ekonomik teşvik planlarının netlik kazanmamasının talebe ilişkin korkuları körüklemesinin ardından Pazartesi günü erken işlemlerde %1,5'in üzerinde değer kaybederek varil başına 1 dolardan fazla düştü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %1,59 düşüşle varil başına 77,78 dolar ve ABD West Texas Intermediate vadeli ham petrol kontratları %1,59 düşüşle varil başına 74,36$'a geriledi. Çin'den gelen olumsuz haberler, ABD'nin İsrail'i İran'ın enerji altyapısını hedef almaması konusunda uyarmasına rağmen, İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırısına vereceği yanıtın petrol üretimini sekteye uğratabileceği yönündeki piyasa endişelerine ağır bastı.

Cumartesi günü açıklanan resmi verilere göre Çin'in deflasyonist baskıları Eylül ayında daha da kötüleşti ve aynı gün yapılan bir basın toplantısı, yatırımcıların tekleyen ekonomiyi canlandırmak için bir teşvik paketinin genel boyutu hakkında tahmin yürütmelerine neden oldu. Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, tüketici fiyat endeksi beklentilerin altında kalarak %0,4 arttı ve üretici fiyat endeksi yıllık %2,8 düşüşle son altı ayın en hızlı düşüşünü gösterdi.

IG piyasa analisti Tony Sycamore bir notta Pekin'in Cumartesi günü borç ihracını artıracağını söylediğini ancak bir dolar rakamı vermediğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin Maliye Bakanlığı'nın Cumartesi günkü basın açıklaması tam bir fiyasko oldu. Büyümeye yönelik aşağı yönlü riskleri ortadan kaldırmak ve Çinli tüketicilerdeki ruhunu ateşlemek için gereken mali önlemlerin yokluğu göze çarpıyor."

Yatırımcıların Orta Doğu'daki olası arz kesintilerini ve Milton Kasırgası'nın Florida'daki yakıt talebi üzerindeki etkisini değerlendirmesiyle her iki petrol göstergesi de Cuma günü haftalık %1 artışla kapanmıştı. ABD Cuma günü, 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıya yanıt olarak İran'a yönelik yaptırımları genişletti ve dünyanın dört bir yanına yasadışı petrol sevkiyatı yapan "hayalet filosunu" hedef aldı.

Enerji hizmetleri firması Baker Hughes tarafından yakından takip edilen bir rapora göre, ABD piyasasında enerji firmaları geçen hafta dört hafta sonra ilk kez petrol ve doğal gaz sondaj kulesi ekledi. Gelecekteki üretimin erken bir göstergesi olan petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısı 11 Ekim'e kadar olan haftada bir artarak 586'ya yükseldi.

Milton Kasırgası'nın etkisi, tahliyelerin benzin tüketimini desteklemesiyle ABD'de kısa vadeli talebi artırdı, ancak zayıf talep temel görünümde baskın oldu. Petrol devi BP, küresel petrol kullanımındaki yavaşlamanın ortasında zayıf rafinaj marjları nedeniyle Cuma günü üçüncü çeyrek kârında 600 milyon dolarlık bir düşüş açıkladı.