Çin'in salgın sonrası ekonomik toparlanmasındaki ivme, üretimdeki duraksama ve tüketici güvenindeki cansızlık nedeniyle ilk çeyrekte görülen hızlı yükselişten yavaşladı.
Üretici fiyat endeksi (ÜFE) üst üste dokuzuncu ayda da düşerek bir önceki yıla göre %5,4 geriledi ve Aralık 2015'ten bu yana en sert düşüşü kaydetti. Bu düşüş, bir önceki ayki %4,6'lık düşüşe ve Reuters'ın analistlerle yaptığı ankette %5,0'lık düşüş tahminine kıyasla gerçekleşti.
Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), domuz eti fiyatlarındaki daha hızlı düşüşün etkisiyle tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Mayıs ayında görülen %0,2'lik artışa kıyasla yıllık bazda değişmediğini söyledi. Bu, Şubat 2021'den bu yana en yavaş hızdı ve Reuters anketinde beklenen %0,2'lik artışı kaçırdı.
Beklenenden daha zayıf gelen enflasyon verileri, offshore yuan'ın daha önceki kazançlarını azaltmasıyla birlikte finansal piyasaları sarstı.
Capital Economics ekonomistleri bir araştırma notunda "Manşet enflasyonun bu yılın sonuna kadar %1 civarına yükselmesini bekliyoruz. Ancak bu yine de yumuşak olacaktır ve PBOC'nin politikayı daha fazla gevşetme kabiliyetini kısıtlamayacaktır" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bununla birlikte, kredi talebinin zayıf olması ve para biriminin baskı altında olması nedeniyle, desteğin büyük kısmının maliye politikası yoluyla geleceğini düşünüyoruz. Bu yıl sadece 10 baz puanlık bir faiz indirimi daha bekliyoruz."
Çin geçen ay likiditeyi artırmak için politika faizlerini düşürdü ve hane halkı tüketimini teşvik etmek için önlemler alma sözü verdi.
Pekin 2023 yılında ortalama tüketici enflasyonu için yaklaşık %3'lük bir hedef belirledi. Fiyatlar 2022 yılında yıllık bazda %2 arttı.
Gıda ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar hariç tutulduğunda çekirdek TÜFE yıllık bazda %0,4 artarak bir önceki ayki %0,6 seviyesinden yavaşladı.