Çin'in ihracatı Temmuz ayında son üç ayın en düşük hızında artarak beklentileri karşılayamadı ve ithalatın yeniden güçlü bir şekilde büyümeye başlamasına rağmen ülkenin geniş imalat sektörünün görünümüne ilişkin endişeleri artırdı.
Giden sevkiyatlar Temmuz ayında bir önceki yıla göre %7,0 artarak Haziran ayındaki %8,6'lık artıştan daha yavaş bir büyüme hızı gösterdi ve %9,7'lik artış tahminlerini ıskaladı.
ING Çin Baş Ekonomisti Lynn Song, "Baz etkisi nedeniyle, Çin'in ihracatı yakın gelecekte tek haneli bir büyümeyi sürdürebilir, ancak yavaşlayan dış talep ve gümrük tarifeleri göz önüne alındığında, 2024'ün ikinci yarısında giden sevkiyatlar daha büyük bir baskıyla karşı karşıya kalacak" dedi.
İthalat %7,2 gibi güçlü bir oranda artarak Haziran ayındaki %2,3'lük düşüşü tersine çevirdi ve son üç ayın en güçlü performansına işaret etti. ANZ'de kıdemli Çin stratejisti olan Xing Zhaopeng, daha parlak ithalat rakamlarının, Amerika Birleşik Devletleri'nin Asya devine çip ihracatını daha fazla kısıtlayacağı beklentileri öncesinde Çinli firmaların çip satın almak için acele etmesiyle desteklendiğini söyledi.
Zhaopeng sözlerini şöyle sürdürdü:
"İleriye baktığımızda, yukarı yönlü ticaret döngüsü sona ermiş olabilir. Üçüncü çeyrekte hem ithalatın hem de ihracatın yavaşlaması bekleniyor."
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, hükümetin pandeminin ardından iç talebi canlandırma çabalarına rağmen ivme kazanmakta zorlandı. Uzun süren emlak çöküşü ve iş güvenliğine ilişkin korkular tüketici güvenini büyük ölçüde etkiledi. Çin'in ticaret fazlası Temmuz ayında 84,65 milyar dolara gerilerken, bu rakam 99 milyar dolarlık tahmin ve Haziran ayında kaydedilen 99,05 milyar dolar ile karşılaştırıldı.
Amerika Birleşik Devletleri, ticaret fazlasının Çinli firmaların sahip olduğu ticari avantajların bir kanıtı olduğunu defalarca vurguladı.
Çin ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin altında %4,7 büyüyerek, politika yapıcıların hükümetin %5 civarındaki tüm yıl büyüme hedefine ulaşmak için daha fazla destek sağlaması çağrılarını canlı tuttu. Çinli liderler geçen hafta teşvik önlemlerinin tüketicilere yönelik olacağını ve ülkenin 2024'ün geri kalanında "döngüsel ayarlamalar" yapacağını taahhüt etti. Analistler, ihracat büyümesindeki yavaşlamanın sektörün görünümüne ilişkin endişeleri artırdığını ve birçok ülkenin Çin'in ticaret hakimiyetinden giderek daha fazla tedirgin olduğunu söylüyor.
ABD, Avrupa ve Türkiye'den Endonezya'ya kadar gelişmekte olan ekonomiler Çin ürünlerine yönelik gümrük vergilerini artırdı ve başka engeller koydu. Washington Mayıs ayında 1 Ağustos'ta bir dizi Çin ürününe yönelik gümrük vergilerini artırmayı planladığını açıkladı ancak bazılarını ertelemeye karar verdi.