Çin'de tüketici fiyatları Kasım ayında son üç yılın en hızlı düşüşünü kaydederken, fabrika kapısındaki deflasyon derinleşti ve zayıf iç talep ekonomik toparlanma üzerinde şüphe yaratırken deflasyonist baskıların arttığına işaret etti.
Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) Cumartesi günü açıkladığı verilere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) hem bir önceki yıla göre hem de Ekim ayına kıyasla %0,5 düştü.
Bu, Reuters anketinde hem yıllık hem de aylık bazda %0,1 düşüş öngören medyan tahminlerden daha derin oldu. Yıllık TÜFE düşüşü Kasım 2020'den bu yana görülen en sert düşüş oldu.
Rakamlar, büyümeyi desteklemek için daha fazla politika desteği çağrılarını canlı tutan son karışık ticaret verilerine ve imalat anketlerine ekleniyor.
Economist Intelligence Unit'te kıdemli ekonomist olan Xu Tianchen, verilerin politika yapıcılar için endişe verici olduğunu söyledi ve bunun ardında üç ana faktör olduğunu belirtti: düşen küresel enerji fiyatları, kış seyahati patlamasının azalması ve kronik arz bolluğu.
Xu, "Geliştiriciler ve yerel yönetimler borçlanmayı azaltmaya devam ettikçe ve küresel büyümenin yavaşlaması beklendikçe aşağı yönlü baskı 2024 yılında da artmaya devam edecek" dedi.
Gıda ve akaryakıt fiyatları hariç tutulduğunda yıllık çekirdek enflasyon %0,6 ile Ekim ayı ile aynı seviyede gerçekleşti.
Jones Lang Lasalle'in baş ekonomisti Bruce Pang, zayıf çekirdek TÜFE verisinin, daha sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme sağlamak istiyorsa Çin için bir politika önceliği olması gereken durgun talebin devam ettiğine dair bir uyarı olduğunu söyledi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde tüketici fiyatları son aylarda deflasyonun eşiğine gelmiş olsa da, Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng geçen hafta enflasyonun "yukarı doğru gitmesinin" beklendiğini söyledi.
Üretici fiyat endeksi (ÜFE), Ekim ayındaki %2,6'lık düşüşe karşılık yıllık bazda %3,0 düşerek üst üste 14. ay ve Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşü kaydetti. Ekonomistler Kasım ayında %2,8'lik bir düşüş öngörmüşlerdi.
Çin ekonomisi bu yıl, artan yerel yönetim borçları, sorunlu konut piyasası ve yurtiçi ve yurtdışındaki cansız talep gibi birçok olumsuzlukla boğuştu. Özellikle Çinli tüketiciler, ekonomik toparlanma sürecindeki belirsizliklere karşı temkinli davranarak kesenin ağzını sıkıyor.
Moody's Salı günü Çin'in kredi notunu düşürme uyarısında bulunarak, yerel yönetimleri ve devlet şirketlerini kurtarma ve emlak krizini kontrol altına alma maliyetlerinin ekonomi üzerinde baskı yaratacağını söyledi.
Çin Maliye Bakanlığı kararı hayal kırıklığı olarak nitelendirirken, ekonominin toparlanacağını ve risklerin kontrol edilebilir olduğunu söyledi.
İktidardaki Komünist Parti'nin en üst düzey karar alma organı olan Politbüro'nun Cuma günü devlet medyasına yaptığı açıklamaya göre, yetkililer 2024 yılında iç talebi canlandıracak ve ekonomik iyileşmeyi artıracak.
Piyasalar, bu ayın sonunda yapılacak olan ve yıllık gündemi belirleyen "Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı "nda hükümetin daha fazla teşvikte bulunmasını bekliyor.