Kendi ülkelerinde yabancı rakiplerini geride bırakarak satış sıralamasında üst sıralara tırmanan Çin'in elektrikli araç (EV) üreticileri Avrupa'ya geliyor ve yeni bir dizi zorlukla karşılaşıyor.
Çin üretimine ilişkin klişeler, ithalat maliyetleri ve daha az gelişmiş bir elektrikli araç pazarı, BYD, Nio ve SAIC'in MG gibi Çinli markaların Avrupa'da başarılı olmak için üstesinden gelmesi gereken sorunlardan sadece birkaçı.
Bu markalar Umut verici bir başlangıç da yaptılar. Otomobil danışmanlık şirketi Inovev'e göre, bu yıl Avrupa'da satılan yeni elektrikli araçların %8'i Çinli markalar tarafından üretildi; bu oran geçen yıl %6, 2021'de ise %4'tü.
Ve daha fazlası da geliyor. Allianz tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2025 yılına kadar Avrupa'da en az 11 yeni, kitlesel pazara yönelik, Çin yapımı elektrikli araç piyasaya sürülecek.
Peugeot'dan Fiat'a geçen otomobil üreticisi Stellantis'in CEO'su Carlos Tavares'in geçen ay Avrupa'da ucuz Çin malı elektrikli araçların "istilası" konusunda uyarıda bulunması Batılı otomobil üreticilerini tedirgin etti.
Ancak onlar da kendi elektrikli araç lansmanlarıyla ve üretim maliyetlerini ve fiyatlarını düşürme planlarıyla mücadele ediyorlar, bu nedenle Çinli yeni gelenlerin oyunlarının zirvesinde olmaları gerekecek.
Geçen hafta Pekin'de düzenlenen bir brifingde, Çin'in otomobil üretim birliği genel müdür yardımcısı Chen Shihua, üyelerinin genişleme planlarında kendilerini çok ince bir alana yayıyor olabilecekleri konusunda uyardı.
Shihua, "Otomobil üreticilerimiz için küreselleşmek o kadar da kolay değil," dedi. "Risklere dikkat etmeliyiz... şu anda şirketler aşırı gerilmiş olabilir, net bir odaklanma olmadan her bölgeye adım atabilirler."
Ek maliyetler
Çinli elektrikli araç üreticilerinin hırslarının bir işareti olarak, Dünya Yeni Enerji Araç Kongresi bu Eylül ayında Almanya'nın IAA otomobil fuarının bir parçası olarak Münih'te gerçekleşecek ve konferans ilk kez yurtdışında düzenlenecek.
En önemli kozları ise fiyat. Jato Dynamics araştırmacılarına göre, Çin'de bir elektrikli aracın ortalama fiyatı 2022'nin ilk yarısında 32.000 Euro'nun (35.000 $) altındayken, Avrupa'da bu rakam 56.000 Euro civarında. Ancak Çinli markalar Avrupa'da kendi ülkelerinde olduğu kadar ucuza otomobil satmakta zorlanacak gibi görünüyor.
Geely'nin sahibi olduğu Çinli marka Zeekr'in Avrupa CEO'su Spiros Fotinos, lojistik, satış vergileri, ithalat vergisi ve Avrupa sertifika gerekliliklerini karşılamanın maliyetleri artırdığını söyledi.
Avrupa'da en çok satan Çin malı marka olan MG, en büyük zorluğunun otomobilleri Çin'den Avrupa'daki dağıtım tesislerine uzun teslim süreleri olan doymuş limanlar aracılığıyla ulaştırmak olduğunu söyledi.
Çinli elektrikli araç startup'ı Aiways'in denizaşırı şefi Alexander Klose, daha uzun yolculuklar için büyük bataryalar gibi Avrupalı tercihlerin de maliyetleri artırabileceğini kaydetti.
Tüketici güveni
MG gibi bazı Çinli markalar Avrupa'da iyi bilinirken, XPeng ve Nio gibi diğerlerinin güven inşa etmesi gerekiyor. Anketler, Avrupa'daki potansiyel elektrikli araç alıcılarının çoğunun Çinli markaları tanımadığını gösteriyor. Tanıyanlar ise bir Çin otomobili satın almakta tereddüt ediyor - bu da Japon ve Güney Koreli otomobil üreticilerinin güven kazanmak ve Avrupa zevklerine uyum sağlamak için on yıllardır verdikleri mücadeleyi anımsatıyor.
YouGov tarafından 2022 yılında yapılan ankete katılan 1.629 Alman tüketicinin sadece %14'ü Tesla'dan sonra dünyanın en büyük ikinci elektrikli araç üreticisi olan BYD'den haberdardı. Toplamda %17'si premium marka Nio'yu duyarken, %10'u Geely'nin Lynk & Co'sunu ve %8'i XPeng'i biliyordu.
Ankete göre, Tesla'dan haberdar olan tüketicilerin %95'inin %10'u bir sonraki arabaları olarak Tesla almayı düşünüyor. Ancak Çin markalarından haberdar olanların %1'i ya da daha azı satın almayı düşünüyor.
Aiways, tüketicilerin Çin yapımı ürünleri satın alma konusunda tereddüt edecekleri endişesiyle Çin mirasının reklamını yapmamaya karar verdiğini söyledi.
Birçok Çinli otomobil üreticisi, müşterilerin şüphelerini gidermek için yasal gerekliliklerin çok ötesine geçerek Avrupa güvenlik standartları kapsamında beş yıldızlı güvenlik dereceleri elde etti.
Zeekr'den Fotinos, Avrupalı müşterilerin elektrikli araçlarının kalitesini ilk elden değerlendirebilecekleri test sürüşleri ve showroomlar aracılığıyla tüketicilerin güvenini kazanmaya çalışacaklarını söyledi.
Fotinos "Ürünle temas ettiklerinde alışık oldukları benzer bir Avrupa ürününe kıyasla kalite ve özellikler çok daha yüksek. Bu da onları şaşırtıyor" açıklamasını yaptı.
Çin'in üçüncü en büyük elektrikli araç satıcısı olan Çin devletine ait otomobil üreticisi GAC, satışa geçmeden önce tüketicilerin tercihlerini anlamak için Milano'da bir tasarım bürosu açtı.