Çin'in geniş kapsamlı teşvik tedbirlerini duyurdu: Yatırımcılar nasıl tepki verdi?

Çin'in açıkladığı geniş kapsamlı teşvik tedbirleri ekonomiyi canlandırma umutlarını artırdı. Peki piyasanın nabzını tutan yatırım uzmanları bu kararı nasıl yorumluyor? Piyasalar bu karardan nasıl etkilenecek?

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng Salı günü yaptığı açıklamada, bankaların zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indireceklerini ve fiyatlardaki toparlanmayı desteklemek için temel faiz oranlarını daha da düşüreceklerini söyledi. Diğer iki finansal düzenleyici kurumun yetkilileriyle birlikte bir basın toplantısında konuşan Pan, yedi günlük repo faizinin 0,2 puan düşürülerek %1,5'e çekileceğini ve mevduat ve diğer faiz oranlarının da düşeceğini söyledi.

Açıklamanın ardından Çin hisse senetleri genel olarak yükseldi ve tahviller ralli yaptı; CSI300 mavi çip endeksi ve Şangay Bileşik Endeksi her biri yaklaşık %1 değer kazandı. Aralık teslim 30 yıl vadeli hazine tahvilleri rekor seviyeye yükseldi.

İşte piyasanın önde gelen isimlerinden Çin'in teşvik tedbirlerine ilişkin ilk yorumlar:

Rocky Fan / Ekonomist

  • Yetersiz iç talep ortamında para politikasının gevşetilmesi yerinde. Planlanan indirim beklentiler dahilinde, ancak faiz indirimi biraz beklenmedik, zira merkez bankası yetkilileri daha önce faiz indirimi alanının sınırlı olduğunu söylemişti.
  • Para politikasındaki gevşeme ekonomiyi çeşitli yollarla kesinlikle destekleyecektir. Düşük mevduat oranları tüketimi canlandıracak, bu da potansiyel olarak daha yüksek varlık fiyatları ve servet etkisi ile desteklenecektir.
  • Fed faiz indirimi politika kısıtlamasını bir şekilde ortadan kaldırdığından, yuan döviz kurunun gevşemeden sonra yumuşaması bekleniyor, bu da politikanın ne zaman geldiğini kısmen açıklıyor. Gizli yerel yönetim borçlarının temizlenmeye devam etmesi nedeniyle henüz güçlü mali politikalar görmedik, bu nedenle para politikalarının brüt talebi sürdürmede baskın bir rol oynaması bekleniyor.

Lynn Song / Ekonomist

  • Bugünkü önlemlerin doğru yönde atılmış bir adım olduğunu düşünüyoruz, özellikle de sınırlı etkiye sahip bireysel parça parça önlemler yerine birden fazla önlemin birlikte açıklanmış olması nedeniyle.
  • Çoğu küresel merkez bankası faiz indirimine gittiği için önümüzdeki aylarda daha fazla gevşeme için hala yer olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Eğer büyük bir mali politika hamlesi de görürsek, ivme dördüncü çeyreğe doğru toparlanabilir. 
  • Bugün açıklanan politika paketinin piyasalar üzerinde nispeten net etkileri oldu. Hisse senetleri basın toplantısının ardından ralli yaptı ve Hang Seng Endeksi, muhtemelen hisse senedi alımları için fon duyurusundan faydalanarak CSI 300'ü geride bıraktı.
  • Hisse senetleri hala kısa vadeli zorlu bir ortamla karşı karşıya ancak orta ve uzun vadeli risk-getiri mevcut düşük değerlemelerde olumlu görünüyor.

Christopher Ying / Fon Yöneticisi 

  • Politika açıklaması beklentiler dahilinde. Gösterge borç verme oranlarının aşağı çekilmesi ekonomiye daha fazla nakit girmesini sağlayacaktır. Mevcut konut kredilerinin faiz oranlarının düşürülmesi hane halkının borç yükünü azaltabilir ve tüketimin canlanmasına yardımcı olabilir. 
  • Ancak borsadaki yükselişin devam edebilmesi için Çin'in dolandırıcılığa karşı daha sert önlemler almak ve devlet destekli fonlardan daha fazla destek almak gibi daha güçlü politikalara ihtiyacı var. 

Tony Sycamore / Analist

  • Bu Çin'den gelen oldukça geniş tabanlı bir gevşeme.
  • Bunun en şiddetli hissedildiği yer Çin borsaları, ancak RBA aradan çekildiğinde, Aussie'nin bir teklif yakalayacağını ve yılsonuna kadar 70 sente kadar yükselebileceğini düşünüyorum.
  • Muhtemelen en büyük etkiyi büyük madencilik hisselerinde hissedeceksiniz - özellikle BHP, Fortescue hisselerinde. Çünkü demir cevheri ve Çin konut piyasasına bağlı. Yılın zor geçen ilk dokuz ayının ardından olumlu bir yılsonu göreceklerini düşünüyorum.

Khoon Goh / Analist

  • Şu ana kadarki piyasa tepkisinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Bir basın brifingi düzenleneceğinden bahsedilmesinin ardından teşvik tedbirlerinin açıklanacağına dair bir beklenti oluşmuş olsa da, şu ana kadar açıklanan tedbir paketinin muhtemelen piyasanın beklediğinden daha büyük olduğunu söyleyebilirim.
  • Şimdi bu paketin - özellikle de hisse senetlerini desteklemeye yönelik yeni para politikası aracını içeren paketin - ilginç olduğunu düşünüyorum.
  • CSRC başkanı şimdi de birleşme ve satın alma faaliyetlerini desteklemeye yönelik bazı tedbirler açıklıyor. Dolayısıyla bu, sadece merkez bankasının değil, diğer finansal düzenleyicilerin de kapsamlı bir paketi gibi görünüyor ve bence kısmen sadece borçlanma maliyetlerini düşürmek için değil, aynı zamanda ekonomiye daha fazla likidite enjekte etmek ve hisse senedi piyasasını canlandırmak için tasarlanmış.
  • Bir bütün olarak ele alındığında, bu ekonomiyi desteklemeye yardımcı olabilir. Özellikle ekonomiye duyulan güven eksikliğinin altında yatan bazı sorunları çözmeye yetip yetmeyeceğini ise zaman gösterecek.

Gary NG / Ekonomist

  • Bu hamle muhtemelen biraz geç oldu, ancak geç olması hiç olmamasından iyidir. Reel faiz oranının yüksek olduğu, duyarlılığın zayıf olduğu ve emlak piyasasının toparlanamadığı Çin'in güveni artırmak için daha düşük faizli bir ortama ihtiyacı var.
  • Daha güvercin bir Fed ile Çin, daha gevşek politika döngülerinin yeni bir turunu başlatmaya daha istekli olabilir. Çin'in ekonomisini yeniden canlandırması için daha yüksek harcanabilir gelir ve kurumsal gelir büyümesi gerekli olacak, yani maliye ve para politikalarının ötesinde ince ayar düzenlemelere de ihtiyaç duyulabilir.

Kelvin Wong / Analist

  • Şu anda karışık tepkiler var: Petrol fiyatları, PBOC'nin eşzamanlı faiz indirimlerine hisse senedi piyasalarına kıyasla olumlu tepki vermiyor.
  • Daha destekleyici para politikası genişlemeci mali politikalarla eşleştirilmediği için bir 'likidite tuzağı' senaryosundan korkuluyor gibi görünüyor.
  • Şu anda bu eksik, dolayısıyla bu ekstra likidite iç talebi artırmak için kanalize edilmiyor ve bu da Çin'deki zayıf tüketici ve iş güveninin mevcut durumunda bir dönüş göremiyor.