Pazartesi günü açıklanan Çin'in gümrük verilerine göre Aralık ayında ihracat yıllık bazda %10,7 artarak Reuters'in ekonomistler arasında yaptığı ankette tahmin edilen %7,3'lük büyümeyi aştı ve Kasım ayındaki %6,7'lik artışa kıyasla iyileşme gösterdi.
İthalat, Temmuz 2024'ten bu yana en güçlü performans olan %1,0 büyüme ile yukarı yönlü sürpriz yaptı. Ekonomistler %1,5'lik bir düşüş bekliyorlardı.
Önümüzdeki hafta Beyaz Saray'a dönecek olan ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına ağır gümrük vergileri getirmeyi önermesi, iki süper güç arasında yeni bir ticaret savaşı çıkacağı korkusunu tetikledi.
Zorluklara ek olarak, Avrupa Birliği ile Çin elektrikli araçlarına uygulanan %45,3'e varan gümrük vergileri konusunda çözülmemiş anlaşmazlıklar, Çin'in otomobil ihracatını genişletme hedeflerini engelleme tehdidinde bulunuyor.
Bu arada, Çin'in ticaret fazlası Kasım ayındaki 97,4 milyar dolardan geçen ay 104,8 milyar dolara yükseldi.
İhracat ivmesi, emlak piyasasındaki uzun süreli çöküş ve kırılgan tüketici güveni nedeniyle baskı altında kalan Çin ekonomisi için kritik bir itici güç oldu.
Ancak Çin'in son aylardaki teşvik hamlesinin ardından istikrar işaretleri görülmeye başlandı.
Resmi bir ankete göre, fabrika faaliyetleri üst üste üçüncü ayda da ılımlı bir genişleme gösterirken, hizmet ve inşaat sektörleri Aralık ayında toparlandı.
Çin'in ithalatının önemli bir göstergesi olan Güney Kore, Aralık ayında Çin'e yapılan sevkiyatlarda %8,6'lık bir artış bildirerek teknoloji ürünlerine olan talebin dirençli olduğuna işaret etti.
Çin'in önde gelen liderleri, dış baskıları dengelemek ve iç talebi canlandırmak amacıyla 2025 yılında para politikasını gevşetme ve daha proaktif bir maliye politikası benimseme sözü verdi.
Hükümet, 2024 yılında zaman zaman ulaşılması zor olan %5 civarında bir ekonomik büyüme hedefliyor.