Çin'in ihracatı geçen ay, üç yıl önce COVID-19 salgınının başlamasından bu yana en hızlı düşüşünü yaşarken, küresel ekonomideki kötü gidişat Çinli politika yapıcılar üzerinde yeni teşvik önlemleri için artan bir baskı oluşturuyor.
Çin'in COVID sonrası toparlanmasındaki ivme, ilk çeyrekteki hızlı yükselişin ardından yavaşladı ve analistler yılın geri kalanı için ekonomiye ilişkin tahminlerini düşürdü.
Çin Gümrük Bürosu'nun Perşembe günü açıkladığı verilere göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden giden sevkiyatlar Mayıs ayındaki %7,5'lik düşüşün ardından Haziran ayında yıllık bazda %12,4 ile beklenenden daha kötü bir düşüş gösterdi.
İthalat %6,8 daralarak %4,0'lık beklentiden ve bir önceki ayki %4,5'lik düşüşten daha sert bir düşüş gösterdi.
Capital Economics'in Çin ekonomisti Zichun Huang, "Mal talebindeki küresel gerileme ihracat üzerinde baskı yaratmaya devam edecek" dedi ve yıl sonuna doğru dibe vurmadan önce ihracatta daha fazla düşüş görülebileceğini söyledi.
Huang "Ancak iyi haber şu ki, dış talepteki düşüşün en kötüsü muhtemelen geride kaldı" diye ekledi.
Gümrük Genel İdaresi sözcüsü Lv Daliang, Pekin'de düzenlenen bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, zayıf ihracat performansını "zayıf küresel ekonomik toparlanma, yavaşlayan küresel ticaret ve yatırım ile artan tek taraflılık, korumacılık ve jeopolitiğe" bağladı.
Çin malları için en önemli hedef olan ABD'ye yapılan ihracat, çip teknolojisi ve diğer konulardaki diplomatik gerilimler nedeniyle yılın ilk yarısında başlıca ticaret ortakları arasında en fazla düşen ihracat olurken, Rusya'ya yapılan ihracat mütevazı bir seviyeden de olsa keskin bir artış gösterdi.
İhracatın ekonominin yaklaşık beşte birini, sorunlu emlak sektörünün ise yaklaşık üçte birini oluşturduğu Çin'de, COVID kaynaklı karantinaların 2022'de ekonomiye darbe vurmasının ardından hızlı bir toparlanma beklentisi azaldı.
Reuters tarafından yapılan bir ankete göre Çin ekonomisi, Şanghay ve diğer büyük şehirlerdeki sokağa çıkma yasaklarının üretimi azalttığı ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,3 büyürken, yılın tamamında büyüme %5,5 olarak tahmin edildi. İstatistik bürosu ikinci çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla verilerini önümüzdeki Pazartesi günü açıklayacak.
Hükümet, geçen yılki hedefi büyük ölçüde ıskaladıktan sonra bu yıl için %5 civarında mütevazı bir GSYH büyüme hedefi belirledi.
Economist Intelligence Unit kıdemli ekonomisti Xu Tianchen, "Yumuşak ihracat ve deflasyonist baskı teşvik çağrılarını artıracak, ancak destek ölçeğinin çok büyük olacağını sanmıyorum" dedi.
"Bu, hükümetin üzerindeki mali kısıtlamalar nedeniyle, daha büyük harcamaları finanse etmek için daha fazla borçlanmaları gerekiyor" diye ekledi.
Mart ayında göreve başlayan Çin Başbakanı Li Qiang, talebi artırmak ve piyasaları canlandırmak için politika önlemleri alma sözü verdi, ancak çok az somut adım açıklandı ve yatırımcılar sabırsızlanıyor.
Verilerin açıklanmasının ardından Çin yuanı dolar karşısında değer kaybetti, ancak analistler yatırımcıların gözlerini gelecek ayki Politbüro toplantısına ve ekonomik teşviklere ilişkin olası eylemlere dikmesi nedeniyle para birimindeki zayıflığın sınırlı kalmasının beklendiğini söyledi.
Pinpoint Asset Management'ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang, "Önümüzdeki birkaç ayın en büyük sorusu, iç talebin fazla teşvik olmadan toparlanıp toparlanamayacağı" dedi.
Çin'de fabrika faaliyetleri son aylarda daralırken, tüketici fiyatları Haziran ayında deflasyonun eşiğine geldi ve üretici fiyatları yedi yıldan uzun bir sürenin en hızlı düşüşünü gösterdi.
Çin'in yarı iletken ithalatı Haziran ayında %13,6 düşerek Mayıs ayındaki %15,3'lük düşüşten daha yavaş seyretti ancak Çinli üreticilerin nihai ürün olarak yeniden ihraç edecekleri bileşenlere yönelik iştahının sınırlı olduğuna işaret etti.
Haziran ayında bakır ithalatının bir önceki yıla kıyasla %16,4 oranında azalmasıyla hammadde talebi de zayıflık belirtileri gösterdi.