Çinli elektrikli araç devi Orta Doğu'ya açılacağını duyurdu

Çinli elektrikli otomobil şirketi Nio, rakiplerinin küresel genişlemesine paralel olarak bu yıl Orta Doğu'ya girecek.

Çinli elektrikli araç şirketi Nio'nun CEO'su William Li Perşembe günü yaptığı kazanç çağrısında, rakiplerinin küresel ayak izlerini artırdığı bir dönemde, bu yıl Orta Doğu'ya açılmayı planladıklarını söyledi.

Li, yaklaşık 10 yıllık şirketin en düşük maliyetli markası Firefly'ı da önümüzdeki yılın ilk yarısında sevk etmeye başlayacağını söyledi.

Kısa bir süre önce Orta Doğu merkezli yatırımcılardan fon alan Nio, Mayıs ayında 20.544 araçla rekor düzeyde teslimat gerçekleştirdi.

FactSet transkriptine göre Li, zararla faaliyet gösteren ABD'de listelenmiş Çinli şirketin bu yılın sonuna kadar Birleşik Arap Emirlikleri'nde ürün ve hizmetlerini sunmaya başlamayı planladığını söyledi.

Nio öncelikle Çin'de ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde, üst düzey pazara odaklanarak satış yapıyor. Li, aylık satışların yaklaşık 30.000 araca ulaşması halinde markanın dengeye gelebileceğini söyledi.

Dişli Rakibi BYD

Birleşik Arap Emirlikleri'ni de Orta Doğu'ya giriş noktası haline getirdi. Batarya ve elektrikli otomobil devi, Kasım ayında Al-Futtaim Electric Mobility Company ile işbirliği kapsamında Dubai Festival City'de bir showroom açtığını duyurdu.

Çin elektrikli otomobil pazarındaki rekabet yoğunlaşırken, Nio Mayıs ayında Onvo adında daha düşük fiyatlı bir marka piyasaya sürdü. Eylül ayında teslimatlara başlaması planlanan Onvo L60 SUV, Tesla'ya kıyasla 219.900 yuan'dan (30.349 $) başlıyor. Model Y'nin fiyatı ise 249,900 yuan.

Li Perşembe günü yaptığı açıklamada L60'ın fiyatının sadece ön satışlar için olduğunu, nihai fiyat olmadığını söyledi. Nomura analistleri Cuma günkü bir notta, "Onvo L60'ın NIO'nun 2Y24'teki potansiyel görünümünü etkileyen temel faktör olacağına inanmaya devam ediyoruz" dedi. Hisse senedini nötr olarak değerlendiriyorlar.

Nio'nun üçüncü otomobil markası

Nio'dan Li, daha da düşük fiyatlı bir marka olan Firefly'ın da çalışmalarda olduğunu söyledi. Perşembe günü yatırımcılara Firefly'ın ilk otomobilini gelecek yılın ilk yarısında teslim edeceğini ve fiyatının 100.000 yuan ile 200.000 yuan arasında olacağını söyledi.

Firefly'ın Nio markalı otomobillerle aynı satış noktasını paylaşacağını belirten Li, bunun MINI ve BMW tarafından kullanılan satış modeline benzer olacağını kaydetti.

BYD'nin stratejisinin bir parçası da farklı pazar segmentleri için araçlar ve alt markalar çıkarmak olmuştur. Ayrıca bu ay daha düşük fiyatlı bir marka olan Mona'yı piyasaya sürmeyi ve üçüncü çeyrekte toplu teslimatlara başlamayı planlıyor.

Nio, ilk çeyrekteki araştırma ve geliştirme harcamalarının bir önceki yıla göre %6,9 düşüşle 2,86 milyar yuan olduğunu söyledi.

İlk çeyrekte faaliyetlerden kaynaklanan zarar bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,5 artarak 5,39 milyar yuan oldu.