Çinli hackerlar ABD yargısına sızdı, aylar boyunca bilgi topladı!

Çinle bilgisayar korsanları federal hükümet tarafından mahkeme izniyle yapılan dinleme işlemlerine ait sistemlerden bilgi elde ettiler.

Çinli bilgisayar korsanları (hacker) ABD mahkemelerinin dinleme sistemlerine sızdı. Wall Street Journal'ın yayımladığı bir habere göre, Çinli hackerlar ABD'deki geniş bant sağlayıcılarının ağlarına sızarak, federal hükümet tarafından mahkeme izniyle yapılan dinleme işlemlerine ait sistemlerden bilgi elde ettiler.

Haberde, Verizon Communications, AT&T ve Lumen Technologies gibi telekomünikasyon şirketlerinin ağlarının bu yeni keşfedilen saldırı sırasında ihlal edildiği belirtildi. Gazeteye göre, bu siber saldırı ile aylar boyunca şirketlerin mahkeme yetkili taleplerine yanıt vermek amacıyla kullandıkları altyapıya erişim sağlandı. Hackerların, diğer internet trafiği yığınlarına da erişmiş olma ihtimali üzerinde de duruluyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı, haber yayınlandıktan sonra (Pazar günü) yaptığı açıklamada, bu saldırıyla ilgili bilgi sahibi olmadığını ifade etti ve ABD'nin Çin'i "karalamak" için yanlış bir hikaye oluşturduğunu belirtti. Bakanlık, "Siber güvenlik, tüm ülkeler için ortak bir sorun haline gelmişken, bu yanlış yaklaşım uluslararası toplumun diyaloğa dayalı iş birliği ile bu soruna çözüm bulma çabalarını engelleyecektir," dedi.

Pekin, daha önce ABD hükümeti ve diğer ülkeler tarafından öne sürülen Çinli hackerların yabancı bilgisayar sistemlerine saldırdığı iddialarını reddetmişti.

Gazetenin haberi ile ilgili olarak konunun taraflarından Lumen Technologies bu konuda yorum yapmayı reddederken, Verizon ve AT&T'den henüz bir yanıt gelmedi.

Haberde ayrıca, saldırının bir Çinli hacker grubu tarafından istihbarat toplama amacıyla yapıldığı belirtildi. ABD'li araştırmacılar, bu saldırıya "Salt Typhoon" adını verdi.

Bu yılın başlarında, ABD siber kolluk kuvvetleri, Çinli bir başka hacker grubunu etkisiz hale getirdiğini duyurmuştu. "Flax Typhoon" olarak bilinen bu grup, "Volt Typhoon" adı verilen kapsamlı bir siber casusluk kampanyasının parçasıydı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, bu açıklamaların ardından yaptığı açıklamada, Çin’in siber güvenlik kurumlarının, Volt Typhoon'un uluslararası bir fidye yazılımı örgütü tarafından yönetildiğine dair kanıtlar bulduğunu ifade etti.