Çin'de yaklaşan 1 Mayıs tatili sırasında yurtdışına yapılacak seyahatler için yapılan rezervasyonlar, Asya ülkelerine yapılan seyahatlerde toparlanmanın devam ettiğine işaret ediyor, ancak rakamlar, uzun mesafeli uçak biletlerinin yükselmesi ve yeterli sayıda uçuşun bulunmaması nedeniyle COVID-19 öncesi seviyelerin çok uzağında kalıyor.
Ülkenin en büyük online seyahat firması Ctrip'e göre, Çin'de pek çok kişinin 29 Nisan'dan 3 Mayıs'a kadar tatil yaptığı yaklaşan tatil için yapılan yurtdışı tur rezervasyonları Nisan ayı başına göre %157 arttı.
Ancak, Çin'in üç yıl boyunca sınırlarını kapalı tutmasının ardından havayolu kapasitesinin henüz tam olarak toparlanmadığı ve temel tüketici talebinin zayıf kaldığı göz önüne alındığında, rakamlar Çin'den giden turizmin en parlak dönemiyle kıyaslanamaz.
Tayland Turizm Bakanlığı'nın son verilerine göre Şubat ayında Tayland'a 150.000'in üzerinde Çinli turist seyahat etti; bu rakam son üç yılın en yüksek seviyesi olmakla birlikte Şubat 2019 seviyesinin %85 altında kaldı.
Japonya ve Güney Kore'ye yapılan seyahatler Şubat 2019 seviyelerinin yalnızca %5-%10'una ulaşabildi.
Capital Economics'te Çin ekonomisti olan Sheana Yue, "Bunun başlıca nedeni, hedef ülkelerdeki hava taşımacılığı ve turizm sektöründeki arz yönlü kısıtlamalar" dedi.
Tayland en popüler destinasyon olurken, Amerika Birleşik Devletleri ilk 10'da yer alan tek Asyalı olmayan destinasyon olarak, Paris veya Milano'nun alışveriş caddelerindeki lüks butikleri hayal kırıklığına uğrattı.
Economist Intelligence Unit'te araştırma analisti olan Ying Zhang, "Çin'de Avrupa'daki enflasyon ve yüksek enerji fiyatlarıyla ilgili pek çok haber çıktı" dedi.
Citi'nin tahminlerine göre 2019 yılında 155 milyon Çinli yurtdışına seyahat ederek 254,6 milyar dolar ya da Vietnam'ın GSYH'sine yakın bir harcama yaptı. Çinli turistler eskiden Avrupa'ya kıta dışından gelenlerin %10'unu oluşturuyordu.
Bir seyahat veri firması olan ForwardKeys'e göre Avrupa'ya uçuşlar pandemi öncesine göre %80'e varan oranlarda daha pahalı.
Havacılık veri sağlayıcısı Flight Master'a göre, Çin anakarasından Güneydoğu Asya'ya yapılan uçuşların fiyatları Mart ayında bir yıl öncesine göre %49 düştü.
Çinli turistlerin geri dönüşü bölge ekonomileri için büyük önem taşıyor. Çinliler 2019 yazında Tayland, Vietnam, Japonya ve Güney Kore'ye gelen tüm ziyaretçilerin %30-35'ini, Filipinler'e gelen ziyaretçilerin ise %25'ini oluşturdu.
Tayland ve Filipinler'de, salgın öncesi ekonomik büyümeye katkıları özellikle önemliydi.
Pandemi öncesinde Çin, Avustralya'nın en büyük turist kaynağıydı, ancak Pekin'in sınırları yeniden açmasının ardından sayılar sadece geriledi.