Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, uzun menzilli hava savunma ve füze projesinde Çin ile sözleşme müzakerelerine başlamakla görevlendirildiklerini, büyük olasılıkla ilk sırada olan bu firmayla sözleşmenin imzalanacağını söyledi.
Gazetecilerle biraraya gelen Bayar, Türkiye'nin ilk uzun menzilli hava savunma ve füze projesinde neden Çinli CPMIEC şirketinin seçildiğini anlattı.
Projede, milli ihtiyacın karşılanması, Türk savunma sanayiinin geliştirilmesi ve maliyet olmak üzere üç kriteri gözönünde bulundurarak karar aldıklarını belirten Bayar, bu çerçevede ihaleye katılan dört teklif arasında bir sıralama yapıldığını ve Çin firmasının ilk sırada yer aldığını söyledi.
Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında kendilerine birinci sıradaki Çin ile sözleşme görüşmelerine başlanması talimatı verildiğini belirten Bayar, "Çinlileri çağıracağız, teklifleri masada bu teklifi sözleşmeye çevireceğiz, bunun da detaylandırma çalışması var. Büyük oranla biz ilk seçilen firmayla sözleşmeyi imzalıyoruz; bunun istisnaları çok az" dedi.
Çin ile yapılan görüşmelerde başarı sağlanamaması durumunda ise listede ikinci sırada Eurosam ortaklığı, üçüncü sırada ise ABD'nin Patriot füzelerinin olduğunu belirten Bayar, "Rus teklifi, şu aşamada bizim için artık değerlendirme dışında" dedi.
Bayar, projede neden Çin firmasının tercih edildiğini de anlattı ve "En ciddi yerli katkıyı bu teklif verdi, ciddi maliyet farkı da var. Teklif fiyatı 3.44 milyar dolar" dedi. Kendilerinin proje bütçesinin 4 milyar dolar civarında olmasını beklediklerini belirten Bayar, diğer üç teklifin verdiği rakamın bunun üzerinde olduğunu belirtti, ancak rakam vermedi.
Aselsan ve Roketsan da çalışacak
Çin'in sunduğu teklifin dört adet sistemi içerdiği, sistemin tamamında 12 atış ünitesinin ve toplamda 288 füzenin bulunduğu kaydedildi.
Verilen teklif çerçevesinde füzelerin tamamına yakınının Türkiye'de üretileceğini de açıklayan Bayar, projede Aselsan ve Roketsan'ın yanı sıra alt unsurlarda pek çok yerli şirketin de çalışacağını açıkladı.