Çip hisseleri Asya piyasalarını aşağı çekti

ASML'nin 2025 öngörüsünde zayıf bir çip satış beklentisine girmesi yapay zeka ile ilgili kafalarda soru işaretleri yarattı, Asya borsalarında satışlar arttı.

Asya hisse senetleri Çarşamba günü, Avrupa'nın en büyük teknoloji firması ASML'nin hayal kırıklığı yaratan kazançlarının dünya genelinde çip hisselerini sürüklemesinin ardından düşerken, ABD Merkez Bankası'nın sınırlı bir faiz indirimi yoluna gideceği beklentileri doları destekledi.

Ayrıca, Fransız lüks devi LVMH'nin Çin'de lüks mallara yönelik talebin kötüleştiğini gösteren cansız kazançları da piyasayı olumsuz etkiledi ve teşvik önlemlerinin Çin'de yarattığı coşkunun bir kısmını azalttı.

Teknoloji ağırlıklı Güney Kore hisseleri %0,6 düşerken, çip hisseleri Japonya'nın Nikkei %1,8 düşmesine öncülük etti. Tayvan hisseleri %1,2 düştü. MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi %0,32 düştü. City Index'te kıdemli piyasa analisti olan Matt Simpson, yatırımcıların risk olayları ve 5 Kasım'da yapılacak ABD seçimleri göz önüne alındığında, gerçekten ne kadar riske maruz kalmak istediklerini sorguladıklarını söyledi.

Simpson, "5 Kasım'a doğru ilerledikçe yatırımcıların giderek daha fazla tedirgin olmasını ve daha fazla kar realizasyonu yapmaya hevesli olmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı

Müşterileri arasında yapay zeka çip üreticisi TSMC, Intel ve Samsung ile bellek çipi uzmanları Micron ve SK Hynix, 2025 satışlarının beklenenden daha düşük olacağını tahmin ediyor. Hollandalı yonga ekipmanı üreticisi, yapay zeka ile ilgili yongalardaki patlamaya rağmen, yarı iletken pazarının diğer bölümlerinin beklenenden daha uzun süre zayıf olduğunu ve bunun da müşterilerin temkinli davranmasına yol açtığını söyledi.

Singapur'daki Vantage Point Asset Management CIO'su Nick Ferres, "AMSL rakamları iyi değildi ve yapay zeka dışındaki yarı iletken çiplerde her şeyin yolunda olmadığını gösteriyor" dedi.

Bloomberg News'in ABD'li yetkililerin belirli ülkelere yapay zeka çipleri için ihracat lisanslarına bir sınır getirmeyi düşündüklerine dair bir raporu da duyarlılığı azalttı. Yatırımcılar teşvik planları hakkında somut ayrıntılar beklerken, Çin hisse senetleri erken işlemlerde düştü.

Mavi çipli CSI300 endeksi %0,6 düşerken, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi erken işlemlerde %0,7 düştü. Yatırımcıların odağı şimdi Çin'in emlak sektörünün "istikrarlı ve sağlıklı" gelişimini teşvik etmeyi tartışmak üzere yapılacak basın toplantısında.

HSBC stratejisti Steven Sun bir raporda, "Yatırımcıların 24 Eylül'den bu yana yapılan politika duyurularını izole mesajlardan ziyade entegre bir plan olarak görmeleri gerektiğine inanıyoruz - politika dönüşü burada kalacak gibi görünüyor" dedi.

Makro açıdan bakıldığında, yatırımcılar ABD ekonomisinin dirençli olduğunu ve enflasyonun biraz daha yükseldiğini gösteren verilerin ardından ABD faizleri ve değişen faiz indirimi beklentilerinden etkilenmeye devam ediyor. Bu durum, yatırımcıların yakın vadede faiz indirimlerinin ne kadar büyük olacağı konusunda kararsız kalmasına neden olurken, yatırımcılar bu yıl 46 baz puanlık (bps) gevşeme fiyatlıyor.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar Fed'in önümüzdeki ay 25 baz puanlık bir indirim yapmasına %96 ihtimal verirken, bu oran bir ay önce yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık bir indirim daha yapmasına %50 ihtimal verdiğini gösteriyor.

Sonuç olarak dolar son haftalarda yükseldi ve ABD birimini başlıca rakiplerine karşı ölçen ABD dolar endeksi 103,24 ile Ağustos başından bu yana en yüksek seviyelerine yakın seyretti. Euro iki ayın en düşük seviyelerinde seyretti ve en son erken işlemlerde 1,0887 $'a ulaştı.