Çip krizi oto kiralama sektöründe de kuralların değişmesine neden oldu. Küresel olarak sektörün önde gelen markalarından Hertz ve Enterprise gibi şirketler çip krizi nedeniyle üretimin düşmesi sonrasında yeni araç bulmakta zorlanırken bu şirketlerin daha çok ikinci el araç pazarına yöneldiği görüldü.
Hertz’e ait olan Dollar Thrifty Automotive Group’un eski Yönetim Kurulu Üyesi ve bağımsız danışman Maryann Keller, “Daha önce sedan ve SUV satın almak için açık artırma yapılmazdı. Şu an özel bir durum yaşanıyor, araç kıtlığı var” yorumunu yaptı.
Kullanılmış arabaya olan talebin artması fiyatları da yükseltti. Müzayedelerdeki fiyatları ölçen Manheim İkinci El Otomobil Endeksi geçen yıla kıyasla yüzde 52 yükseldi.
ABD’nin en büyük ikinci el otomobil pazarlama şirketi Manheim’in sahibi olan Cox Otomotiv’te Ekonomist Jonathan Stoke Haziran ayına kadar endekste rekor kırılabileceğini söyledi. Stoke, perekande fiyatların yazın da artabileceğini belirtti.
Hertz sözcüsü Lauren Luster çip krizinin araç kiralama sektörünü etkilediğini, yeni araba alımını zorlaştırdığını ve ikinci el araca yönlendirdiğini ifade etti.
Abrams Consulting Grup CEO’su Neil Abrams ise kiralama şirketlerinin yüzlerce araç sattığını, çip krizi sonrası otomobil üretiminin durduğunu belirtti.
Yaşanan kriz nedeniyle Ford Motor’un üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 17 düştü. Şirket ikinci çeyrekte üretimin yarı yarıya düşebileceği uyarısı yaptı. (Bloomberg HT)