Cumhurbaşkanı’na en çok yedi yıl görev

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ülkeyi her alanda geriye götürdüğünü kaydeden altı muhalefet partisi, parlamenter sistemin yeni versiyonu için çalışmalarını sürdürüyor.

BirGün'ün haberine göre altı muhalefet partisinin genel başkanı tarafından yapılacak ortak açıklama öncesinde son görüşmeleri gerçekleştiren parti temsilcileri, çok sayıda konuda görüş birliğine vardı.

Muhalefet kulislerinden edinilen bilgiye göre, güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinde fikir birliğine varılan ilk konu, “tarafsız” olacak cumhurbaşkanının seçim yöntemi oldu. Partiler, cumhurbaşkanının eskiden olduğu gibi meclis tarafından seçilmesinde hemfikir.

Liderlerin bir araya gelmesi kısa vadede beklenmiyor. Ortak metin için çalışmalar sürüyor. Metin ortaya çıktıktan sonra liderlerin bir araya gelmesi söz konusu olacak. Toplantı sonuçları her hafta liderlere sunulacak. Muhalefetin üzerinde görüşmelerini sürdürdüğü bir diğer husus ise cumhurbaşkanının görev süresi oldu. Partilerin çoğunluğunun cumhurbaşkanının görev süresinin bir dönem ve altı ya da yedi yıl ile sınırlı tutulması konusunda görüş birliğinde olduğu, bu konudaki son kararın ise ilerleyen süreçte verileceği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı ve Meclis arasında yaşanacak olası ayrım da ele alınan konular arasında yer aldı. Buna göre, “güçlü meclis” algısını yıkacak, “Cumhurbaşkanı’nın veto yetkisi”nin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini düşünen muhalefet, bunun yerine, “geri gönderme yetkisi”nin tanımlanmasını istedi. Bu durumda cumhurbaşkanı, TBMM tarafından kabul edilen kanunu reddetmek yerine, yeniden değerlendirmesi üzerine bir defalığına TBMM’ye geri gönderebilecek. Teklifin yeniden kabul edilmesi durumunda onaylamak zorunda olacak.