Davayı kaybeden Google Apple'a 20 milyar dolara mal olabilir

Google'ın ABD'deki davayı kaybetmesiyle birlikte monopol yapısı tescillenirken, bu gelişme Apple'da da yüklü bir maliyete yol açabilir.

Apple'ın Google ile yaptığı kazançlı anlaşma, ABD'li bir yargıcın Alphabet'in sahibi olduğu arama devinin yasadışı bir tekel oluşturduğuna karar vermesinin ardından tehdit altında olabilir.

Wall Street analistleri Salı günü yaptıkları açıklamada, Google'ın antitröst eylemlerinden kaçınması için potansiyel bir çözümün, arama motorunu Apple cihazlarında varsayılan hale getiren anlaşmayı feshetmeyi içerebileceğini söyledi.

Morgan Stanley analistlerine göre Google, bu ayrıcalık için Apple'a yılda 20 milyar dolar ya da Safari tarayıcısı aracılığıyla yapılan arama reklamlarından kazandığının yaklaşık %36'sını ödüyor.

Analistler, anlaşmanın bozulması halinde iPhone üreticisinin kârında %4-6 oranında bir düşüş yaşanabileceğini tahmin ediyor. Mayıs ayında medyada yer alan ve Adalet Bakanlığı tarafından antitröst davasında sunulan bir belgeye atıfta bulunan haberlere göre, anlaşma en az Eylül 2026'ya kadar geçerli ve Apple'ın anlaşmayı tek taraflı olarak iki yıl daha uzatma hakkı bulunuyor.

Evercore ISI analistleri, "Şu anda en olası sonuç, yargıcın Google'ın artık varsayılan yerleştirme için ödeme yapmaması gerektiğine ya da Apple gibi şirketlerin varsayılan bir arama motoru belirlemek ve tüketicilerin isterlerse ayarlarda değişiklik yapmalarına izin vermek yerine kullanıcıları proaktif olarak kendi arama motorlarını seçmeye yönlendirmesi gerektiğine hükmetmesidir" dedi.

Apple'ın hisseleri Salı günü yatay bir seyir izledi ve Pazartesi günkü küresel satışların ardından genel piyasadaki toparlanmanın altında bir performans sergiledi. Alphabet bir önceki seansta %4,5 düştükten sonra çok az değişti. Pennsylvania Üniversitesi'nde hukuk profesörü olan Herbert Hovenkamp, "Buradaki mesaj, eğer bir ürünle ilgili baskın bir pazar pozisyonunuz varsa, bu tip anlaşmalar yapmaktan kaçınmanız gerektiğidir" dedi.