Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terörle Mücadele Master Planı" çerçevesinde, Hakkari ve Şırnak şehir merkezlerinin halen ilçe olan ancak daha fazla genişleyerek güvenlik ve hizmet altyapısına sahip olma imkanı bulunan Yüksekova ve Cizre'ye taşınacağını söyledi.
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Londra'ya gidişinde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek olan "Terörle Mücadele Master Planı" hakkında bilgi verirken, "Cizre ve Yüksekova il merkezlerine dönüştürülebilir. Şırnak çok dar alanda. Halbuki Cizre geniş. Hakkari'nin genişlemesi zor, Yüksekova genişliyor. Ama vilayet olmadığından güvenlik ya hizmet altyapısı olmuyor. Yani şehir merkezleri taşınacak" dedi.
SİLOPİ'DE OPERASYON BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAMLANDI
PKK'ya yönelik operasyonların geldiği aşama konusunda da Davutoğlu, "Süreç büyük ölçüde tamamlandı.. Mesela Silopi'de operasyon büyük ölçüde tamamlandı. Bütün mahalleler bütün sokaklar temizlendi. Barikatlar kaldırıldı, çukurlar kapatıldı" diye konuştu.
Hükümet ile PKK arasındaki çözüm sürecinin "buzdolabına kaldırılmasının" ardından PKK'ya yönelik operasyonlar çerçevesinde şehir yapılanmaları da hedef alınırken, geçtiğimiz ayın ortalarında geniş çaplı bir operasyon başlatılmıştı. [nL8N14632U
Bölge esnafının afet bölgesi ilan edilme yönündeki talebine karşı çıkan Davutoğlu, "O zaman hayatı normale döndürdük diyemeyiz.. Mesela Diyarbakır'da Sur dışında hayat akışında problem yok. Burada esas olan başarı, olayı izole ettik" ifadelerini kullandı.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Anayasa değişikliği için partisinin 14 milletvekiline ihtiyacı olduğu hatırlatılarak, bu değişikliği hayata nasıl geçireceklerinin sorulması üzerine Davutoğlu, "Anayasa konusunda ben bütün milletvekillerinin kendi vicdanlarıyla karar almaları gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Bir partinin anayasayı doğrudan değiştirmesi için 367 milletvekiline ihtiyacı varken, değişikliklere referanduma götürebilmek için 330 oy şartı aranıyor.
Meclis'te 317 sandalyeye sahip olan AKP'nin, oy kullanamayacak Meclis Başkanı da hesaba katıldığında anayasa değişikliğini referanduma götürebilmek için dahi en az 14 sandalyeye ihtiyacı bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP olası yeni anayasada yönetim şeklinin başkanlık sistemine dönüştürülmesi gerektiğini savunurken, parlamentodaki üç muhalefet partisi de buna karşı çıkıyor.
Davutoğlu yeni anayasa için partiler arası mutabakatın daha önemli olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:
"O aşamaya gelmeden başarmamız gereken husus partiler arası mutabakat. Anayasa bir partinin tek başına yapacağı bir süreç değil. Kişileri tek tek ikna etmeye dayalı bir pazarlık konusu olmasına ben şahsen asla izin vermem."
Davutoğlu'nun CHP ve MHP liderleri ile yeni anayasa için TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun canlandırılması amacıyla vardığı mutabakatın ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman, HDP dahil bütün partilere komisyona üye vermeleri için davet göndererek, davete 25 Ocak'a kadar olumlu ya da olumsuz yanıt vermelerini istemişti.
Davutoğlu kurulacak komisyonun çalışma süresini en fazla altı ay olarak öngördüklerini söylemişti.