DAX ve CAC 40 geriledi Avrupa borsaları günü düşüşle tamamladı 

Avrupa hisse senedi piyasaları da Borsa İstanbul gibi, İran'ın İsrail'e olası saldırısına yönelik endişeler nedeniyle günü kayıplarla tamamladı. 

BORSATEK.COM - Avrupa hisseleri Salı günü, İran'ın İsrail'e olası bir saldırısına ilişkin artan korkular arasında önceki kazanımlarını silerek düşüşle kapandı.

Avrupa borsalarının ortak göstergesi niteliğindeki, Stoxx 600, çoğu sektörün negatif bölgede olduğu bir kapanışla ve %0,4 düşüşle kapandı. Avrupa'nın bankacılık sektör endeksi %2,2 düşüşle kayıplara öncülük etti.

ABD'nin İran'ın İsrail'e yakın bir balistik füze saldırısı başlatmaya hazırlandığına dair işaretler gördüğüne dair raporların ardından Avrupa hisseleri öğleden sonraki işlemlerde düşüşe geçti, üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi Salı günü NBC News'e saldırı olasılığına dair iddialarda bulundu. 

Petrol fiyatları bu haberle %4'ten fazla sıçradı. Aralık vadeli Brent ham petrol vadeli işlemleri en son varil başına %4,2 artışla 74,73 dolardan işlem gördü, ABD Batı Teksas Petrol vadeli işlemleri ise %4,5 artışla 71,22 dolardan işlem gördü.

İran'ın olası bir saldırı yapacağına dair raporlar, İsrail kara kuvvetlerinin Lübnan topraklarına kara harekâtı başlatmasıyla geldi. İsrail geçen hafta Lübnan'ın Beyrut kentinde bir bombalamada Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdü.

Euro bölgesi enflasyonu ECB hedefinin altına düştü

Veri cephesinde, ön veriler Salı günü euro bölgesi enflasyonunun 2021 ortasından bu yana ilk kez %2'nin altına düştüğünü gösterdi ve bu muhtemelen Avrupa Merkez Bankası'ndan başka bir faiz indirimi ihtimalini artırdı.

Eurostat'a göre, 20 ülkeden oluşan blok için enflasyon Eylül ayında %1,8'e düştü, ekonomistlerin tahmin ettiği %1,9'dan ve Ağustos ayında kaydedilen %2,2'den daha düşük bir veri açıklanmış oldu.

Finansal hizmetler firması Ebury'de piyasa stratejisi başkanı olan Matthew Ryan, basının ECB'nin bu ayın sonlarında yapacağı toplantıda üst üste ikinci kez 25 baz puanlık bir indirim için fikir birliğine yakın seviyede olduğunu söyledi.

"Başkan Lagarde son toplantıda piyasalara Ekim ayındaki bir kesintinin bankanın temel senaryosunda olmadığını belirtmiş olsa da, o zamandan bu yana makroekonomik verilerin bankanın elini kolunu bağlamasının çok muhtemel olduğunu düşünüyoruz," dedi ve Aralık ayında ek bir kesintinin beklenebileceğini ekledi.

Geçtiğimiz hafta, ön veriler hem Fransa hem de İspanya'daki uyumlu enflasyon oranının Eylül ayında ECB'nin %2 hedefinin altına düştüğünü gösterdi.

Hareketli olan hisse senetleri

Hisse senedi hareketlerine bakıldığında, Alman kimyasal grubu Covestro'nun hisseleri Abu Dabi'nin ulusal petrol şirketi Adnoc'un 14,7 milyar avroya (16,3 milyar $) satın almayı kabul etmesinin ardından %3,8 arttı.

Bu arada, İngiliz fırın zinciri Greggs satış büyümesinin yavaşlama belirtileri göstermesiyle %5,2 düştü.

Renault hisseleri %3 düştü, büyüyen endüstri baskıları ve Çin'den gelen artan rekabet nedeniyle önceki seansta kaydedilen otomotiv sektörünün kayıplarını artırdı.