Deniz Yatırım, DOHOL-Doğan Holding toplantı notunda hisse için hedef fiyatını 18,65 TL'den 21 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "al" olarak korudu. Raporda şu satırlara yer verildi:
■ Doğan Holding,
➢ 2024 yılında yaşanılan zorlukları; i) kurun enflasyon altında hareket etmesi ii) maliyet baskısı (sanayi ve otomotiv
segmentlerinde) iii) talep daralması
➢ Olumlu gelişmeleri; i) dengeli portföy yapısının oluşturulması ii) yüksek finansal gelir iii) grup bazında düşük borçluluk
➢ Stratejik gelişmeleri ise; i) portföy optimizasyonuna devam edilmesi ii) Gümüştaş ve Doku Madencilik şirketleri satın alımı
iii) DOBUR ve DMC paylarının satış ve devri olarak sıralamıştır.
■ Galata Wind Enerji’nin 2024’ü 300 MW ile tamamlayacağı, Holding’in ana saç ayaklarından birini oluşturduğu, Sesa ve Ditaş’ın, ihracat odaklı şirketler olması kaynaklı hem Avrupa’nın zayıf seyrinden hem de güçlü TL’den oldukça olumsuz etkilendiği, otomotiv tarafının ise hem regülasyonlar kaynaklı hem de finansman maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle zorlu bir seneyi geride bıraktığı bilgisi verildi.
■ En basit ifade ile, varlıkların satılmaları durumunda şirketin elde edilebileceği nakit miktarını gösteren net aktif değer tablosuna baktığımızda, 2023 sonunda 2,3 milyar USD olan net aktif değerinin, 3Ç24 dönemi sonunda 2,2 milyar USD seviyesinde olduğu açıklanmıştır. Doğan Holding’in mevcut durumda net aktif değerinin %17’sini finansal yatırım, %13’ünün elektrik üretim, %12’sini gayrimenkul yatırım, %8’ini internet ve eğlence, %9’unu sanayi ve ticaret, %7’sini finansman ve yatırım, %6’sını madencilik ve %2’sini ise otomotiv segmenti oluşturmaktadır. Net aktif değerin sektörlere göre dağılımında 1 yılda yaşanan değişim dikkat çekmektedir. Bu değişim, Holding’in bu süreçte hem en çok hangi segmentlerde zorlandığını hem de hangi segmentlerinin koruma sağladığını da açıkça göstermektedir. Aşağıda 3Ç23 ve 3Ç24 dönem sonu itibariyle net aktif değer içindeki segmentlere ait pay dağılımlarını görebilirsiniz.
■ 2023 sonunda %51 olan net aktif değer iskontosu, 2Ç24 döneminde %56’ya yükselmiş, 3Ç24 döneminde ise %50 seviyesine gerilemiştir. Toplantıda, net aktif değer iskontosunun yüksek olmasının nedenleri ise, portföy içinde halka açık şirketlerin payının az olması ve net nakit pozisyonunun yüksek olması olarak ifade edilmiştir. Toplam net aktif değer içinde halka açık şirketlerin payı %18, halka kapalı şirketlerin payı %42, arazi ve gayrimenkullerin payı %12 ve net nakdin payı ise %28’dir.
■ Doğan Holding, 2018 yılından bugüne 18 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirmiştir.
■ Geleceğe yönelik detaylara geçtiğimizde, Holding, aktif portföy yönetimi, daha yüksek net aktif değer ve düzenli temettü ödemesi doğrultusunda stratejik segmentlerini; yenilenebilir enerji, elektronik/teknoloji, otomotiv, madencilik ve dijital finansal hizmetler olarak belirlenmiştir.
■ Grup şirketlerinin her birini 1 milyar USD değerlemeye ulaştırmak ana hedef konumundadır. Bu hedef doğrultusunda;
i) yenilenebilir enerji segmentinde 2026 ve sonrası için 1.086 MW kapasite hedefi
ii) dijital sigorta segmentinde 430 milyon USD portföy büyüklüğü (bu doğrultuda halka arz için en güçlü aday)
iii) otomotiv tarafında SAIC ile üretim tesisi çalışmaları, motosiklet üretim yatırımlarının tamamlanması
iv) elektronik teknoloji tarafında kapasite artışı ve modernizasyon yatırımları, Daiichi ürün gamında katma değerli ürün çeşitliliği
v) maden sektörüne giriş
vi) yeni şirket satın alımları temel alınmaktadır.
■ Holding’in ortalama net karının 150-200 milyon USD, FAVÖK’ün ise 300-400 milyon USD bandına oturduğunu, bu noktada artık yeni hedefin net kar tarafında 300-400 milyon USD bandına, FAVÖK’ün ise 700-800 milyon USD bandına oturması yönünde olduğu açıklandı.
■ 2025 yılında enflasyona kıyasla yaklaşık %5-10 arası gelir büyümesi elde edilmesi öngörülmektedir. Bu büyümenin temelleri; i) elektrik üretimi segmentinde artan kapasite ile birlikte büyüme ii) Hepiyi Sigorta’da güçlü ve karlı büyüme iii) otomotiv segmentinde kar odaklı satış stratejisi iv) sanayi ve ticaret segmentinde maliyet odaklı büyüme stratejisi v) maden işinde yatırım odaklı büyüme olarak açıklandı.