Deniz Yatırım'dan 7 hisse için güncelleme

Deniz Yatırım tarafından yayınlanan bültende, son dönemde 7 şirket tarafından yapılan açıklamalar ve yayınlanan bilançolar incelendi.(MAVI), (TKFEN), (ANSGR), (AKSEN), (ISMEN), (KONTR), (DOHOL, (TUPRS)

Deniz Yatırım tarafından yayınlanan bültende, son dönemde 7 şirket tarafından yapılan açıklamalar ve yayınlanan bilançolar incelendi ve bunların hisselere yapabileceği muhtemel olumlu ve olumsuz etkiler ele alındı. 

Deniz Yatırım Mavi Giyim, Tekfen Holding, Aksa Enerji, İş Yatırım ve Dohan Holding'in açıkladığı bilançolar ile Anadolu Sigorta, Kontrolmatik ve Tüpraş'ın açıklamalarını değerlendirdi.
 

Mavi Giyim bilançosu olumlu bulundu

MAVI: 1Ç24 Bilanço değerlendirmesi / olumlu

Enflasyon muhasebesi uygulanmış verilere göre, Mavi Giyim 1Ç24 döneminde 8.273 milyon TL satış geliri (Konsensus: 7.545 milyon TL / Deniz Yatırım: 7.442 milyon TL), 1.980 milyon TL FAVÖK (Konsensus: 1.489 milyon TL / Deniz Yatırım: 1.575 milyon TL) ve 960 milyon TL net kar (Konsensus: 806 milyon TL / Deniz Yatırım: 911 milyon TL) açıkladı. Muhasebe değişikliği nedeniyle 2023 yılı finansallarında, parasal kazanç/kayıp kalemi altında 75 milyon TL’lik olumlu etki oluştu. 

Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölümü olarak 11 Haziran 2024 tarihli Günlük Bültenimizde beklentilerimizi paylaşmıştık. Enflasyon muhasebesi etkilerini içeren 1Ç24 finansalları, beklentilerin/beklentimizin üzerinde gerçekleşirken; satış geliri, FAVÖK ve net kar rakamlarında artış dikkat çekti. Açıklanan finansal sonuçların hisse performansına olumlu yansımasını bekleriz. 

MAVI hissesinin dün %4,8’lik ve haftalık bazda %7’lik yükseliş göstermiş olması kaynaklı, beklentilerin önden satın alınması ihtimaline paralel, olası kar realizasyonu eğiliminin kısa vade açısından göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan, Mavi Giyim’i, orta-uzun vadeli portföy düşüncesi kapsamında beğenir pozisyonumuzu koruduğumuzu ve 12 Mayıs 2023 tarihinden bu yana, 56,08 TL ortalama maliyet ile Döngüsel Portföyümüzde taşıdığımızı hatırlatmak isteriz. Söz konusu tarihten bu yana MAVI, son kapanış rakamına göre, nominal bazda %283, BIST 100 endeksine göre rölatifte ise %79 düzeylerinde performans sergilemiştir.


 

TKFEN: 1Ç24 Bilanço değerlendirmesi / sınırlı olumlu

Enflasyon muhasebesi uygulanmış verilere göre, Tekfen Holding, 1Ç24 döneminde 16.068 milyon TL satış geliri, 756 milyon TL FAVÖK ve 531 milyon TL net zarar açıkladı. Muhasebe değişikliği nedeniyle 1Ç24 finansallarında, parasal kazanç/kayıp kalemi altında 277 milyon TL’lik olumlu etki oluştu. 

Enflasyon muhasebesi etkilerini içeren 1Ç24 finansallarında, satış geliri ve FAVÖK artarken net zararda azalış gerçekleşti. Açıklanan finansal sonuçların hisse performansına sınırlı olumlu yansımasını bekleriz. 

TKFEN hissesinin dün %5,8’lik ve haftalık bazda %7’lik yükseliş göstermiş olması kaynaklı, beklentilerin önden satın alınması ihtimaline paralel, olası kar realizasyonu eğiliminin kısa vade açısından göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. 
 

ANSGR: Mayıs ayı prim üretimi / olumlu

Anadolu Sigorta (ANSGR) tarafından aylık prim üretim verileri açıklandı. Buna göre, Şirket’in, Ocak-Mayıs dönemindeki toplam brüt prim üretim rakamı 26.395.879.377 TL seviyesinde gerçekleşti. Mayıs ayındaki rakam ise 5.316.789.821 TL oldu. Bir önceki aya göre değişim %+15, yıllık değişim ise %92 seviyelerini işaret ederken, Ocak-Mayıs 2024 dönemindeki toplam rakamın bir önceki yıla kıyasla değişimi ise %81 düzeyinde olmuştur.

Şirket, açıkladığı finansalların ardından yayımladığı sunumda da belirtiği üzere, 1Ç24’te sağlık alanı prim üretiminde yıllık bazda %130 büyüme kaydetti. Sigorta sektörü ise sağlık alanında %104 büyüme gerçekleştirdi. Total olarak baktığımızda Anadolu Sigorta 1Ç24’te %80 prim üretimi artışı gerçekleştirirken, sigorta sektöründe %93 artış gerçekleşti. Anadolu Sigorta bu çeyrekte sigorta sektörünün altında prim üretimi büyümesi yaşamıştır.  Aylık verideki %15 ve yıllık değişiminde %81 artışın etkisiyle Anadolu Sigorta’nın Mayıs ayı prim üretim rakamlarını olumlu
okumaktayız. Ayrıca, henüz 2Ç dönemi rakamlarının tamamının gelmediğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.
 


AKSEN: 1Ç24 Bilanço değerlendirmesi / olumsuz

Enflasyon muhasebesi uygulanmış verilere göre, Aksa Enerji, 1Ç24’te 5.862 milyon TL satış geliri, 1.180 milyon TL FAVÖK ve 726 milyon TL net kar açıkladı. Muhasebe değişikliği nedeniyle 1Ç24 döneminde finansallarında, parasal kazanç/kayıp kalemi altında 234 milyon TL’lik olumsuz etki oluştu. 

Enflasyon muhasebesi etkilerini içeren 1Ç24 finansallarında, satış geliri, FAVÖK ve net karda azalış görüldü. Ek olarak, net borç/FAVÖK rasyosunda artış görüldü.
Açıklanan finansal sonuçları olumsuz olarak değerlendirirken, son dönemde pozitif fiyatlanan hisse performansı üzerinde baskı yaratacağı düşüncesindeyiz.
 

ISMEN: 1Ç24 Finansal Sonuçları Kısa Değerlendirmesi / sınırlı olumlu

İş Yatırım, enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş 1Ç24 finansallarında yıllık %73 daralma ile 265 milyon TL net kar açıkladı.

1Ç24’te aracılık işlem gelirleri yıllık bazda %17 artan şirketin, kredili işlemlerden sağladığı finansal gelirler ise yıllık üç katın üzerinde artış ile 1.4 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Kredi kullandırım miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %124, 2023 sonuna göre ise %58 artış ile 9.9 milyar TL’ye yükselmiştir. Sermaye piyasası işlem gelirleri ise bir önceki yıla göre sınırlı bir şekilde %5 kadar daralmıştır. Şirketin net nakit pozisyonu ise 6.3 milyar TL ile 2023 yıl sonuna göre kısmen gerilemiştir.

2Ç24’te son günlerde piyasalarda işlem hacmi gerilemiş olsa da 2024 tüm yılda 2023 yılı geneline göre daha yüksek işlem hacminin karlılığa olumlu katkısı olmasını bekliyoruz. 1Ç24 sonunda 9.9 milyar TL seviyesine yükselen müşterilere sağlanan kredi hacminin de 2024 yılı genelinde karlılığa 2023’e kıyasla daha yüksek bir katkı sağlamasını bekliyoruz. 

Yaklaşık 20 milyar TL özsermaye ile 2.67x Fiyat/Defter Değeri çarpanı ile işlem gören ISMEN için 50.00 TL hedef fiyat ile AL olan önerimizi koruyoruz
 

KONTR: Borsada işlem gören tipe dönüşüm başvuruları hakkında / sınırlı olumsuz

Şirket ortaklarından Sami Aslanhan ve Ömer Ünsalan, her ikisi de 3.000.000 adet olmak üzere toplamda 6.000.000 adet Borsada işlem gören ortaklıkların Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvuruda bulundu. 

Şirket ortaklarından Sami Aslanhan ve Ömer Ünsalan'ın, yapmış oldukları borsada işlem gören tipe dönüşüm başvuruları, kurumsal yatırımcılardan gelen talep üzerine yapılmış olup; sonrasında herhangi bir satış olması halinde özel emirle kurumsal yatırımcılara yapılacak ve elde edilecek gelirlerden, teknoloji odaklı büyüme planları kapsamında Şirket’e finansman desteği olarak sağlanacaktır. 

Şirket ortaklarının pay senedi satışının yatırımcı algılamasında olumsuz bir etki yaratma potansiyeli olmasına karşılık teknoloji odaklı büyüme planları kapsamında Şirket’e finansman desteği olarak sağlanacak olması söz konusu olumsuz etkiyi sınırlandırabilir.
 


ASELS: Sözleşme ve Sözleşme Değişikliği İmzalanması / olumlu

ASELSAN ve ROKETSAN arasında füze alt sistemleri ile arayıcı başlık üretimi konusunda bedeli 20.149.637,46 ABD Doları, 45.697.336,60 Avro ve 476.316.251, TL olan sözleşmeler ve sözleşme değişiklikleri imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmeler kapsamında teslimatlar 2024-2028 yılları içinde gerçekleştirilecektir. 

Söz konusu gelişmeyi ASELS payları açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz.
 

DOHOL: 1Ç24 Kısa Bilanço Değerlendirmesi / sınırlı olumlu

Doğan Holding 1Ç24 döneminde 950 milyon TL net kar açıkladı. Muhasebe değişikliği nedeniyle 1Ç24 finansallarında, parasal kazanç/kayıp kalemi altında 118 milyon TL’lik olumlu etki oluştu. Enflasyon muhasebesi etkilerini içeren 1Ç24 finansallarında artış söz konusudur. Açıklanan finansal sonuçların hisse performansına sınırlı olumlu yansımasını bekleriz. 

DOHOL hissesini haftalık bazda %5’lik yükseliş göstermiş olması kaynaklı, beklentilerin önden satın alınması ihtimaline paralel, olası kar realizasyonu eğiliminin kısa vade açısından göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. 
-Holding’in enflasyon muhasebesi içeren verilerine göre satış gelirleri, 1Ç24 döneminde %62 artışla 14.299 milyon TL düzeyinde gerçekleşmiştir.
-FAVÖK, 1Ç24 dönemine %79 artarak 1.607 milyon TL seviyesine yükselmiştir.
-Şirket’in 1Ç24 dönem net karı 950 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

TUPRS: Bağlı ortaklığın finansal varlık edinimi / olumlu

Bağlı ortaklığı Entek Elektrik Üretimi A.Ş.'nin ("Entek") %100 pay sahibi olduğu Enspire Enerji Yatırımları ve Hizmetleri A.Ş. ("Enspire"), Romanya'da geliştirme aşamasındaki 214,26 MWm kapasiteye sahip olacak ve bir kısmı başvuru sürecinde olmak üzere güneş enerji santrali izinlerine sahip Eco Sun Niculesti S.R.L. ile geliştirilen projenin arazisine sahip Euromec-Ciocanari S.R.L. şirketlerinin sermayelerinin %100'üne denk gelen hisselerin, Econergy International Limited şirketinden, kapanış uyarlamasına tabi olmak üzere yaklaşık 32,9 milyon Euro şirket değeri üzerinden devralınmasına yönelik Pay Alım Satım Sözleşmesini imzalamıştır.

Sözleşme uyarınca ilgili rekabet ve doğrudan yatırım otoriterleri izinlerinin alınması ve proje izinlerinin tamamlanarak projenin inşaata hazır hale getirilmesi gibi kapanış ön şartlarının tamamlanmasını takiben, şirketlerin payları Enspire'a devir olacaktır. 
Kapanışın 31 Ocak 2025 tarihine kadar tamamlanması öngörülmektedir. Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında devam eden yatırımları dolayısıyla TUPRS payları açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz.