Dev rafineri açılış için gün sayıyor

Türkiye`de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olma özelliği taşıyan STAR Rafineri`nin yüzde 99,1`i tamamlandı.

Türkiye'de 6,3 milyar dolarla özel sektörün tek noktaya  yaptığı en büyük yatırım olma özelliği taşıyan STAR Rafineri'nin ekim ayında  üretime başlaması planlanıyor. 
 
Rafineri'de basın mensuplarıyla bir araya gelen STAR Rafineri Genel  Müdürü Mesut İlter, SOCAR için 2018 yılının büyük önem taşıdığını söyledi.
 
Hem Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) hem de STAR  Rafineri'nin faaliyete geçeceğini belirten İlter, projenin yüzde 99,1'lik  kısmının tamamlandığını, kalan kısımın da devreye alma faaliyetlerini içerdiğini  dile getirdi.
 
STAR Rafineri'nin, kurulurken benzin ve fuel-oil üretmeyecek şekilde  tasarlandığına dikkati çeken İlter, "Bu ham petrolün tamamının değerli ürünlere  çevirecek demek. Yani hiçbir şekilde siyah ürün üretimi olmayacak." dedi.
 
Rafinerinin Avrupa'da son 30 yılda yapılan tek rafineri  olduğunu  belirten İlter, şunları kaydetti:
 
"Türkiye akaryakıt pazarında son 10 yılda ortalama yüzde 4 büyüme  gerçekleşiyor. Tek başına dizele baktığımızda buradaki büyümenin yüzde 7  seviyesinde olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin 2017'deki dizel tüketimi 24,2 milyon  ton oldu ve bu miktarın 13,5 milyon tonu ithal edildi. Türkiye'de 2019'da ise  dizel tüketiminin 26 milyon ton seviyesine çıkacağı öngörülüyor. STAR  Rafineri'nin devreye girmesiyle yaklaşık 5 milyon tonluk dizel üretimimizle 13,5  milyon tonluk ithalat 8,5 milyon tona düşecek. Rafineri devreye girdiğinde  Türkiye'nin dizel tüketiminin yüzde 20'sini karşılıyor olacağız ve ithalat oranı  da yüzde 40'ın altına düşecek."
 
"JET YAKITI İTHALATINA GEREK KALMAYACAK"
 
Petkim'in ham maddesi olan naftanın tamamına yakınının da STAR  Rafineri'de üretileceğini dile getiren İlter, böylece Petkim'in de ham maddesini  Türkiye'den almaya başlayacağını kaydetti.
 
İlter, üçüncü havalimanından sonra jet yakıtı tüketiminde de bir artış  beklediklerini belirterek, "Ülkemizin yüzde 7-8 oranında bir jet yakıt ithalatı  var. STAR Rafineri devreye girdikten sonra bu jet yakıtı ithalatına gerek  kalmayacak. LPG pazarında ise şu anda yüzde 79 seviyesinde olan ithalat, bizim  LPG üretimimizle yüzde 70 seviyelerine inecek.  Sonuç olarak, Türkiye'nin cari  açığının azaltılmasına yıllık 1,5 milyar dolarlık katkı sağlayacağımızı  öngörüyoruz." diye konuştu.
 
"DAĞITIM AYAĞINA GİRME PLANIMIZ VAR"
 
Bir gazetecinin SOCAR Türkiye'nin perakende satış yapmak gibi bir  planı olup olmadığını sorması üzerine İlter, "SOCAR Türkiye olarak bu tür  fırsatları değerlendiriyoruz. Bunun aslında ilk adımı da Petrol Ofisi'nin  buradaki depolama tesisini ve dağıtım tesisini almak oldu. Dağıtım ayağında  olmamakla beraber orta ve uzun vadede baktığımızda alternatif fırsatları  değerlendiriyoruz. Uygun bir fırsat olduğunda da dağıtım ayağına girme planımız  var." dedi.