Dijital paranın standartları belirleniyor

G20’nin finans otoriteleri, IMF, Dünya Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası ile birlikte merkez bankası dijital para birimlerinin kullanımına yönelik standartları belirlemek ve resmileştirmek için bir araya geldi.  

G20’nin finans otoriteleri, IMF, Dünya Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası ile birlikte merkez bankası dijital para birimlerinin kullanımına yönelik standartları belirlemek ve resmileştirmek için bir araya geldi.  

Uluslararası finans otoriteleri ve G20 ülkeleri, egemen dijital para birimlerinin düzenlenmesi ve yayınlanması için resmi standartlar oluşturuyor. G20’nin finans otoriteleri, IMF, Dünya Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası ile birlikte merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) kullanımına yönelik standartları belirlemek ve resmileştirmek için bir araya geldi. Konuyla ilgili yayımlanan rapora göre, 2022’nin sonunda G20 üyeleri, IMF, Dünya Bankası ve BIS, düzenleyici stablecoin çerçevelerinin, CBDC tasarımlarının, teknolojilerinin ve deneylerinin araştırma ve seçimini tamamlamış olacak.

MERKEZ BANKALARI KULLANIM KOLAYLIĞI AÇISINDAN 'NAKİTE BENZEMELİ' DİYOR

G20 Finansal İstikrar Kurulu konuyla ilgili olarak: “Ülkeler parasal ve finansal istikrar risklerini kontrol etmek için minimum denetim ve düzenleyici standartlardan ödün vermeden sınır ötesi ödemelerin karşılaştığı zorlukları ele almak için yeni çok taraflı platformlar, küresel stablecoin düzenlemeleri ve merkez bankası dijital para birimlerinin kapsamını inceleyecekler” ifadelerini kullandı.

G20’nin dijital paralara yönelik bu yol haritası geçtiğimiz hafta 7 merkez bankasının BIS aracılığıyla yayımladığı taslaktan sonra geldi. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası, Kanada Bankası, Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE), İsviçre Ulusal Bankası, İsveç Sveriges Riksbank ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından hazırlanan geçen haftaki taslak, merkez bankalarının ülkelerindeki CBDC’lerden talep edeceği özellikleri özetledi. Bankalar CBDC’lerin mevcut para formlarıyla değiştirilebilmesi ve bir dizi ödeme türünde kullanım kolaylığı sağlaması açısından nakite benzemesi gerektiğini savunuyor.