Avrupa'da doğalgaz fiyatları son 5 ayda yüzde 83 oranında gerilemesi ve TL'nin aynı dönemde değerini hemen hemen korumasına rağmen yurtiçi doğalgaz kullanım bedellerinde hiç bir iyileşme yapılmadı.
Uzmanlar bu durumu, doğalgazda son tüketiciye uygulanan satış fiyatının akaryakıt ürünlerinde olduğu gibi belirlenmemesine ve bütçe hedefleri doğrultusunda ekonomi yönetiminin bir indirimi tercih etmemesine bağlıyor.
Anadolu Ajansı'nın bugün geçtiği habere göre, salgın dönemindeki arz-talep dengesizliği nedeniyle ortaya çıkan ve Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrasında derinleşen enerji krizi, Avrupa'da doğal gaz fiyatlarını rekor seviyeye taşımıştı.
Ancak Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de Şubat 2023 vadeli kontratlarda doğal gazın megavatsaat fiyatı 58,4 eurodan işlem görüyor.
Ekonomilerin salgının etkilerinden kurtulmaya başlamasıyla Ağustos 2021'de megavatsaat başı 25 euro olan doğal gaz fiyatları Ağustos 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak megavatsaat başı 342,8 euroyu görmüştü.
Avrupa'nın kış döneminde gaz arzında kısıt yaşayacağına ilişkin beklentiler de doğal gazdaki fiyatlamayı etkilemişti.
Buna karşın, Avrupa'da kış döneminde hava şartlarının beklenenden daha ılıman geçmesi ve doğal gaz depolarındaki doluluk oranlarının önceki kış dönemlerine göre yüksek seyretmesi, gaz fiyatlarında rahatlama sağladı.
Böylece, 26 Ağustos 2022'deki rekor fiyattan sonra gaz fiyatları, Şubat 2023 vadeli kontratlarda megavatsaat başı 58,4 euroya inerek son 5 ayda yüzde 83 düşüş kaydetti.