Enerji Bakanı Taner Yıldız, Doğan Şirketler Grubu ile Petrol Ofisi'nin Danıştay'ın aldığı karar çerçevesinde 237 gün süreyle kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılamayacağını açıkladı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün yasaklama kararı ilanında, Petrol Ofisi'nin mücbir sebep göstermeksizin sözleşme hükümlerine uygun olarak taahhüdünü yerine getirmediği gerekçesiyle 237 gün süreyle kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmasının yasaklandığı belirtildi.
Hamitabat Santrali'nin kredi imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Danıştay'ın kararı çerçevesinde Petrol Ofisi'nin eski sahibi Doğan Şirketler Grubu'nun da söz konusu süre boyunca kamu ihalelerine katılamayacağını kaydederek, "Bu karar, bugünkü konjonktür ve tartışmalarla alakası olmayan bir karardır ve hukukidir" dedi.
Doğan Holding, Petrol Ofisi'ndeki paylarını 2010 yılında şirketin diğer ortağı Avusturya merkezli OMV'ye satmıştı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik verilen idam kararını "Yüzde 52 halkın oyuyla seçilmiş Mursi idama mahkum oldu" başlığı ile veren Doğan Grubu'na ait bazı yayın organlarına tepki göstermesi üzerine grup ile gerilim yeniden tırmanmıştı.
Erdoğan, kendisinin de yüzde 52 oy alarak cumhurbaşkanı seçildiğini ve haberin veriliş şeklinin kendisini hedef aldığını iddia ederken; Doğan Grubu ise bu sözlerin Erdoğan'ın konuşmasından alındığını ve manşetin kendisine atfen atılmadığını söylüyor.
Doğan Grubu'na yapılan vergi denetimleri sonucu o dönem Doğan Grubu'na ait Petrol Ofisi'ne yönelik 1.2 milyar liralık vergi borcu çıkarılmış ancak bu borç 2007 genel seçimleri öncesinde uzlaşmayla 275 milyon liraya indirilmişti. Ardından yapılan denetimlerde Maliye Bakanlığı tarafından Doğan Grubu'na yönelik 2009'da toplam 4.2 milyar liralık vergi borcu da 6111 sayılı yeniden yapılandırma düzenlemesi çerçevesinde 988 milyon liraya indirilmişti.
Resmi gazete'deki ilanda yer alan bilgiye göre; Petrol Ofisi'nin Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince bir yıl süre ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklanmasına ilişkin karar, Nisan 2009'da yürürlüğe girmişti.
Ancak, Petrol Ofisi'nin açtığı dava sonucunda, mahkeme yasaklama kararına ilişkin "yürütmenin durdurulması" kararı vermiş; sonrasında da "dava konusu işlemin iptaline" karar verilmişti. Enerji Bakanlığı tarafından yapılan temyiz başvurusu sonucunda ise, Danıştay bu son kararı bozarak, yeni bir karar alınması için dosyanın mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Petrol Ofisi A.Ş. ile şirket sermayesinin yarısından fazla hissesine sahip ortağı Doğan Şirketler Grubu Holding ve Petrol Ofisi A.Ş.'nin sermayesinin yarısından fazla hisselerine sahip bulunduğu Petrol Ofisi Arama Üretim Sanayi, Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi Sanayi, Petrol Ofisi Gaz İletim A.Ş., Petrol Ofisi Alternatif Yakıtlar Toptan Satış A.Ş., Erk Petrol Yatırımları A.Ş., Po Petrofinance N.V., Petrol Ofisi Gürcistan Ltd. Şti., Kıbrıs Türk Petrolleri Ltd. ve Po Oil Financing Ltd'nin, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmelerinin Kanunu'nun 26'ıncı maddesi hükmü gereğince 1 yıl süre ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklanması kararının iptaline yönelik olarak alınan 17.08.2009 tarih ve 183 sayılı Bakan Olur'unun iptali ile adı geçen şirketler hakkında verilen "Yasaklama Kararı'nın, kalan süre yönünden (237 gün) yeniden tesisi hususunda alınan 13.05.2015 tarih 110 sayılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Olur'u doğrultusunda anılan şirketlerin, kalan süre olan (237 gün) yasaklanmasına karar verilmiştir."