Dogecoin, Shiba Inu ve Avalanche Bugün Neden Yükseliyor?

Dogecoin (CRYPTO: DOGE) ve Shiba Inu (CRYPTO: SHIB) gibi meme tokenlerinin fiyatı sırasıyla %3 ve %9 oranında artış gösterdi.

Bugün, açıklanan ekonomik veriler ve artan tansiyona rağmen bazı kripto para birimi yükselişe geçti. Bunun arkasında, yeni açıklanan ekonomik veriler ve Orta Doğu’daki artan gerilim nedeniyle petrol fiyatlarının odağını koruması yatıyor.

Dogecoin (CRYPTO: DOGE) ve Shiba Inu (CRYPTO: SHIB) gibi meme tokenlerinin fiyatı sırasıyla %3 ve %9 oranında artış gösterdi. Avalanche’ın (CRYPTO: AVAX) fiyatı ise %4 civarında yükseldi.

İstihdam Verileri ve Petrol Fiyatlarının Etkisi

Kripto para birimlerinin hareketlerini anlamak zor olabilir. Ancak bu dijital varlıkların, ABD dolarının gücüne ve dolayısıyla faiz oranları ile petrol fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak büyük ölçüde etkilendiğini biliyoruz. Bu iki faktör, bu hafta yatırımcıların gündeminde üst sıralarda yer aldı.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS), Eylül ayında ABD ekonomisinin 254.000 yeni iş eklediğini açıkladı. Bu, ekonomistlerin 150.000 iş beklentisinin çok üzerindeydi. İşsizlik oranı Ağustos ayına göre %4,1'e düşerken, ortalama saatlik kazançlar da aylık bazda %0,4, yıllık bazda ise %4 oranında arttı. Bu veriler, işgücü piyasasının sağlıklı olduğunu ve ekonominin güçlü bir yapıda ilerlediğini gösteriyor.

Bunun sonucunda, Fed’in faiz oranlarını düşürme hızı beklendiği kadar hızlı olmayabilir. İstihdam raporunun ardından yatırımcıların %95’i, Kasım ayında Fed’in çeyrek puanlık bir faiz artışı yapacağını öngörüyor. Yatırımcıların çoğunluğu ise 2025 yılı sonuna kadar faiz oranlarının sadece %3,25 - %3,50 seviyesine düşeceğini düşünüyor. Birkaç gün önce bu tahmin, faiz oranlarının %3’ün altına inebileceği yönündeydi.

Fed’in daha az agresif faiz indirimlerine yönelmesi, dolarda daha az zayıflama anlamına gelebilir. Bu durum, kripto paralar için olumsuz olabilir. Ancak petrol fiyatlarının yükselmesi yavaşladığında, kripto paralar bu durumdan fayda sağlayabilir. Son beş gün içinde ham petrol fiyatları %8,6 oranında yükselmişti. Bunun arkasında, İsrail’in İran’ın petrol rezervlerine saldırabileceği endişesi yatıyor.

Bugün ise petrol vadeli kontratları %1’den daha az bir artış gösterdi. Bu, yatırımcıların petrol fiyatlarını daha uzun vadede değerlendirdiğini gösteriyor. Carlyle’ın strateji müdürü Jeff Currie, CNBC’ye verdiği röportajda “Hisse senetlerinde olduğu gibi petrolde de büyük açık pozisyonlar var. Yatırımcılar bu alanı sevmiyor çünkü gelecek yıl büyük bir petrol bolluğu olabileceğinden endişeliler” dedi.

Dogecoin, Shiba Inu ve Avalanche Neden Yükseliyor?

Beklenenden güçlü çıkan istihdam verileri göz önünde bulundurulduğunda, kripto paralardaki bu yükseliş şaşırtıcı olabilir. Çünkü bu veriler, ABD dolarının güçlenme olasılığını artırıyor. Ancak yatırımcılar, bu hafta kripto paralarda yaşanan büyük düşüşün ardından dipten alım yapıyor olabilirler. Özellikle Dogecoin, Shiba Inu ve Avalanche gibi daha değişken altcoinler, bu durumdan daha fazla etkilenebilir.

Yatırımcılar petrol konusunda uzun vadeli düşünüyor olabilir, bu da kripto paralara kısa vadede bir fayda sağlayabilir. Uzmanlara göre bu altcoinlere yatırım yapma düşünülüyorsa, yalnızca küçük ve spekülatif pozisyonlar almak ve bu dijital varlıkların taşıdığı risklere karşı hazırlıklı olmak gerekiyor.