Dolar 8 haftanın en düşük seviyesinde

Fed'in faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda ipuçları vermesi beklenen önemli ABD istihdam raporu öncesinde dolar Cuma günü sekiz haftanın en düşük seviyesine yakın seyretti.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) iyi planlanmış bir hamleyle faiz oranlarını düşürmesinin ardından gecelik kazançlarını korudu, ancak devam eden enflasyon görünümü gölgelediği için gelecekteki gevşeme hakkında birkaç ipucu verdi.

Para birimini euro ve diğer beş büyük rakibi karşısında takip eden ABD dolar endeksi, Asya gününün erken saatlerinde 104,13'te çok az değişti, bu haftanın en düşük seviyesi olan 103,99'dan çok uzak değildi ve 9 Nisan'dan bu yana ilk kez 104'ün altına indi.

Bu yıl için iki çeyrek puanlık Fed faiz indirimini yeniden masaya yatıran zayıf makro verilerin ardından endeks haftalık bazda %0,5'lik bir düşüşe doğru ilerliyor.

Bu durum, yatırımcıların günün ilerleyen saatlerinde daha yumuşak bir tarım dışı istihdam raporu için pozisyon aldığını ve istihdam artışının ekonomistlerin medyan tahmini olan 185.000'in altında gerçekleşmesi olasılığını doğurdu.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) gelecek haftaki toplantısında herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor, ancak piyasalar şu anda Aralık ayı sonuna kadar 50 baz puanlık kesinti fiyatlıyor ve ilk kesinti büyük olasılıkla Eylül ayında yapılacak.

Commonwealth Bank of Australia'nın uluslararası ekonomi müdürü Joseph Capurso bir müşteri notunda, "Tarım dışı istihdam raporunun genel mesajının azalan da olsa bir güçlenme olmasını bekliyoruz" diye yazdı.

Capso, "ABD işgücü piyasasını zayıf olarak nitelendirmeyiz - sıcaktan ziyade güçlü demek daha doğru olur" diye ekledi ve "Sonuç olarak, FOMC'nin Eylül ayındaki ilk faiz indirimine yönelik piyasa fiyatlaması, USD'de mütevazı bir artışı destekleyerek dışarı itilebilir." dedi.

Euro, ECB'nin gevşeme döngüsünü başlatmak için faiz oranlarını çeyrek puan düşürdüğü bir önceki seansta yaklaşık %0,2'lik bir kazancın ardından 1,0889 $ seviyesinde yatay seyretti. Bununla birlikte, personel, önümüzdeki yılın sonlarına kadar merkez bankasının %2'lik hedefinin üzerinde kalması beklenen enflasyon tahminlerini de yükseltti.
Bu arada, sterlin de 1,2792 dolarda çok az değişti ve haftanın en yüksek seviyesi olan ve Mart ortasından bu yana en güçlü seviye olan 1,2828 dolardan çok uzakta değildi.

Dolar 155,85 yenden biraz daha güçlü işlem gördü, ancak haftalık yaklaşık %1'lik kayıp yolunda ilerlemeye devam etti.

Japonya Merkez Bankası da önümüzdeki hafta politika belirleyecek ve piyasada para otoritesinin aylık devlet tahvili alımlarında yakın zamanda bir azalma olacağı konusunda fikir birliği oluşuyor.