Dolar ABD enflasyonu öncesi kararsız seyrediyor, yen düşüşte

Piyasalar ABD'nin bu hafta açıklanacak enflasyon verilerini beklerken dolar dar aralıkta seyrediyor. Yende ise düşüş var.

Yatırımcıların Fed'in bu ayın sonunda yapması beklenen faiz indiriminin ölçeği konusunda kararsız kalması ve daha fazla ipucu için bu haftaki ABD enflasyon verilerine bakması nedeniyle dolar Pazartesi günü dar aralıklarda seyrederken, yen güvenli liman kazançlarını azalttı.

Çin'de veriler tüketici fiyatlarının Ağustos ayında son 6 ayın en yüksek hızına ulaştığını ancak üretici fiyatlarındaki deflasyonun kötüleştiğini gösterirken, ekonomideki durgunluk Asya seansında yuan üzerinde baskı yarattı.

Onshore yuan son olarak %0,27 zayıflayarak dolar başına 7,1088 olurken, offshore muadili %0,2 düşüşle 7,1092'ye geriledi.

Cuma günü merakla beklenen ABD istihdam verilerinin, Fed'in gelecek haftaki politika toplantısında 25 baz puanlık normal bir faiz indirimi mi yoksa 50 baz puanlık büyük bir faiz indirimi mi yapacağı konusunda yatırımcılara netlik sağlayamamasının ardından para birimleri yön bulmakta zorlandı.

Ağustos ayında istihdam beklenenden daha az artarken, işsizlik oranının düşmesi ve ücret artışının güçlü kalması, ABD işgücü piyasasının soğumakta olduğunu, ancak ekonominin büyüme görünümü konusunda paniğe kapılmayı gerektirecek bir hızda olmadığını gösterdi.

Yen, riskten kaçınma eğiliminin piyasaları etkisi altına alması ve tarım dışı istihdam raporunun ardından yaşanan dalgalanmayla geçen hafta %2,73 yükseldikten sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Yen, en son %0,36 düşüşle dolar başına 142,81 seviyesindeydi. Piyasa, Japonya ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde, büyük ölçüde kurumsal ve kişisel harcamalardaki aşağı yönlü revizyonlar nedeniyle, ilk bildirilenden biraz daha yavaş bir hızda genişlediğini gösteren seansın başındaki verileri bir kenara bıraktı.

Euro %0,04 düşüşle 1,1081$'a gerilerken, sterlin %0,04 artışla 1,3135$'a yükseldi. Döviz sepeti karşısında dolar %0,04 artışla 101,24 seviyesine yükseldi.

Convera'da küresel makro stratejist olan Boris Kovacevic, “Fed kendisini bir yol ayrımında buluyor. İstihdam piyasasından gelen karışık sinyallerle, henüz 25 veya 50 bp'lik bir indirime gitmeleri pek olası değil” dedi.

Fed politika yapıcıları Cuma günü, merkez bankasının 17-18 Eylül'de yapılacak toplantısında bir dizi faiz indirimine başlamaya hazır olduklarının sinyalini verirken, işgücü piyasasındaki soğumanın politika değişikliği olmaması halinde daha vahim bir duruma dönüşebileceğine dikkat çektiler.

Vadeli işlemler Fed'in önümüzdeki hafta faiz oranlarını yarım puan düşürme ihtimalini %35 olarak gösterirken, Çarşamba günkü ABD enflasyon raporu piyasa fiyatlamasını değiştirebilecek bir sonraki ana ekonomik gösterge olacak.

Macquarie ekonomi müdürü David Doyle, “Verilerin kötüleşmesi durumunda yılsonuna kadar daha önemli indirimler mümkün olsa da, Eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi için temel çizgimiz devam ediyor ve bu hızda gevşemenin Kasım ve Aralık aylarında da gerçekleşmesi muhtemel” dedi.

Diğer para birimlerinde, Avustralya doları Cuma günü %1'den fazla düşerek yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine inmesinin ardından %0,19 artışla 0,6683 dolara yükseldi.

Yeni Zelanda doları %0,13 değer kazanarak 0,6183 dolara yükseldi ve Cuma günkü iki haftanın en düşük seviyesinden hafif bir toparlanma gösterdi.