Asya hisse senetleri, ABD enflasyonundaki soğumanın Fed'in bu aydan sonra faiz artırımlarına ara verebileceği yönündeki spekülasyonları artırmasıyla Cuma günü yükseldi ve bu yılın en iyi haftasını geçirdi.
Dolar başlıca rakipleri karşısında son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi ve ABD Hazine tahvil getirileri son dört ayın en sert haftalık düşüşünün ardından son birkaç haftanın en düşük seviyelerine yakın seyretti.
Altın, dolardaki düşüşle birlikte son üç ayın en iyi haftasını geçirmeye hazırlanırken, ham petrol yaklaşık üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Para piyasası işlemcileri 26 Temmuz'da Fed fon faizinde çeyrek puanlık bir artışı hala kesin bir şey olarak görürken, bu yıl başka bir artış olasılığını sadece 5'te 1'e indirdiler.
Perşembe günü açıklanan veriler ABD'de fabrika çıkış enflasyonunun yaklaşık üç yılın en küçük artışını göstererek, önceki gün tüketici fiyatlarındaki artışın iki yıldan uzun bir sürenin en yavaş hızına gerilediğini gösteren raporun ardından daha ılımlı enflasyon görünümünü pekiştirdi.
Sidney'deki IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore, "Bunun anlamı, Fed'in son kırk yılın en agresif sıkılaştırma döngüsünün sonunda bitiş çizgisini neredeyse göğsüyle geçmesidir, bu nedenle bu varlık sınıflarının çoğunda gördüğümüz hızlı yeniden fiyatlandırmayı garanti eder" dedi ve ekledi:
"Hisse senedi piyasası kesinlikle yükselişe geçti ve dolar yoğun bir baskı altında."
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi Cuma günü %0,7 yükselerek son sekiz ayın en büyük haftalık %5,4'lük artışını gerçekleştirdi.
Hong Kong Hang Seng %0,52 değer kazanırken, Çin anakarası mavi çipleri %0,12 değer kazandı. Güney Kore Kospi %1 artış gösterdi.
Japonya Nikkei ise, bu ayın başında ulaştığı 33 yılın zirvesinden geri çekilmesinin ardından kendi ayakları üzerinde durmakta zorlanırken, erken kazançlarını tersine çevirerek %0,43'lük bir düşüş yaşadı.
ABD E-mini hisse senedi vadeli işlemleri de endeksin bir gecede %0,85 yükselmesinin ardından S&P 500 (.SPX) için %0,16 daha düşük bir yeniden başlangıca işaret etti.
Bu arada, para birimini altı büyük emsaline karşı ölçen ABD dolar endeksi, geçen yılın Nisan ayından bu yana ilk kez yaklaşık %0,1 düşüşle 99,637 seviyesine geriledi.
IG'den Sycamore, "Dolar endeksi muhtemelen önümüzdeki haftalarda çok fazla sorun yaşamadan 98'e doğru düşebilir," dedi. "Ben olsam bu trendle mücadele etmezdim."
Fed politika görünümüne en duyarlı olan iki yıllık ABD Hazine tahvil getirileri, geçen hafta %5'in üzerinde gördüğü 16 yılın zirvesinden bu hafta 30 baz puan düşerek %4,63'e geriledi.
On yıllık getiriler, %4,094 ile sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştığı geçen Cuma gününden bu yana 28 baz puanlık bir düşüşün ardından %3,77 civarında seyretti.
Japonya piyasası, 10 yıllık getirinin %0,485'e kadar yükselerek 10 Mart'tan bu yana Japonya Merkez Bankası'nın %0,5'lik politika tavanına en çok yaklaştığı piyasa oldu.
BOJ'un bu ay 10 yıllık getiri bandını genişletebileceği yönündeki spekülasyonlar, bir hafta önce ücretlerde sağlam bir büyüme gösteren bir işgücü raporundan bu yana artıyor.
Avustralya'da hükümetin Eylül ortasından itibaren Avustralya Merkez Bankası'nın başına Başkan Yardımcısı Michele Bullock'u atamasının piyasalar üzerinde çok az etkisi oldu.
Avustralya doları, ABD'li emsali karşısında iki gün boyunca %1,5 değer kazanarak son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından 0,6891$ seviyesinde yatay seyretti.
Emtia piyasalarında altın, dolardaki zayıflığın da etkisiyle 1.963,59 dolarla son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu hafta yaklaşık %2'lik bir yükseliş kaydetti.
Brent ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü 27 sent veya %0,3 artışla varil başına 81,63 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 35 sent veya %0,5 artışla 77,24 dolara yükseldi.