Dolar enflasyon verileri öncesinde yatay seyrediyor

Dolar Çarşamba günü, Fed'in bu hafta açıklanacak kritik enflasyon verileri öncesinde bu yılın sonuna kadar faiz indirimine gitmeyeceği yönündeki bahislerle sabit kalırken, yen son dört haftanın en zayıf seviyesine geriledi.

Dolar, iki ve beş yıllık tahvillerin satışına yönelik zayıf bir borç ihalesinin ABD devlet borçlarına olan talep konusunda şüpheleri artırmasının ardından yükselen Hazine getirileriyle de yükseldi.

Euro %0,06 düşüşle 1,0850$'da kaldı ancak 2024'teki ilk aylık kazancı olan aylık %1,7'lik kazanca doğru ilerliyor. Sterlin en son 1,2754$ seviyesindeydi ve Mayıs ayında %2'lik bir kazanç elde etti.

Avustralya tüketici fiyat enflasyonunun Nisan ayında beklenmedik bir şekilde beş ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Avustralya doları sabitlenmeden önce yükselişe geçerek %0,08 artışla 0,6654 dolar oldu ve faiz oranlarındaki bir sonraki hareketin yukarı yönlü olabileceği riskini arttırdı.

Salı günü açıklanan veriler, ABD tüketici güveninin üç ay üst üste kötüleştikten sonra Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde iyileştiğini, ancak enflasyonla ilgili endişelerin devam ettiğini ve birçok hanehalkının önümüzdeki yıl daha yüksek faiz oranları beklediğini gösterdi.

Karışık anket, piyasalar Fed'in bir sonraki hamlesini düşünürken geldi. 2024'ün başında fiyatlanan 150 baz puanlık gevşemeye kıyasla piyasalar şimdi bu yıl 34 baz puanlık indirim fiyatlıyor.

Güçlü işgücü piyasasının ortasında dünyanın en büyük ekonomisindeki zayıflık cepleri ile birlikte hala yapışkan olan enflasyon, ABD faizlerine ilişkin beklentileri değiştirmeye devam ettiğinden, Eylül ayında bir faiz indirimi yazı tura atmaya benziyor.

Bu hafta piyasaların odağında, Çarşamba günü açıklanacak olan Almanya ve Cuma günü açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyon verileri yer alacak.

Ancak asıl önemli gelişme, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi raporunun Cuma günü açıklanması olacak. Beklentiler aylık bazda sabit kalması yönünde.

Dolar endeksi bir sepet para birimi karşısında 104,67 seviyesinde çok az değişerek Salı günü gördüğü 104,33 seviyesindeki yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesinden uzaklaştı.

OCBC'de döviz stratejisti olan Christopher Wong, "Döviz piyasaları bu haftanın ilerleyen günlerinde çekirdek PCE verisi beklentisiyle zamanı işaretlemeye devam ediyor" dedi ve ekledi: "Bir sonraki katalizör gelene kadar 104-105 seviyelerini görmeye devam edebiliriz"