Dolar Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sonrası güçlendi

Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD'de faiz indirimlerinin ne kadar sürede gerçekleşeceğine dair temkinli bir ton kullanmasının ardından dolar Çarşamba günü üç haftanın en düşük seviyesinden toparlandı.

Yeni Zelanda doları, merkez bankasının enflasyonun bu yıl hedef bandına döneceğine dair güvenini ifade etmesinin ardından zayıfladı ve erken politika gevşemesi için bahisleri artırdı. Powell, gece Kongre'ye verdiği ifadenin ilk gününde, Fed enflasyonun %2 hedefine doğru ilerlediğine dair "daha fazla güven" kazanana kadar faiz indiriminin uygun olmadığını söyledi.

Bununla birlikte Powell, iş piyasasındaki soğumaya dikkat çekti. "Artık iki taraflı risklerle karşı karşıyayız" diyen Powell, "Yalnızca enflasyona odaklanamayız" şeklinde konuştu.

ABD para birimini euro ve yen dahil altı büyük emsali karşısında ölçen dolar endeksi, Salı günü yaklaşık %0,1 yükseldikten sonra 105,14'te yatay seyretti. Beklenmedik şekilde zayıf gelen ABD istihdam verilerinin ardından endeks, Pazartesi günü 13 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

Yatırımcılar şu anda Eylül ayına kadar bir faiz indirimi için yaklaşık %73 oran belirlerken, bu oran bir gün önceki %76 seviyesinden geriledi. İkinci bir indirim ise Aralık ayını işaret ediyor.

National Australia Bank'ta kıdemli piyasa ekonomisti olan Taylor Nugent, "Powell, veri akışı tarafından kolayca saptırılabilecekleri bir yolu önceden taahhüt etmemeye dikkat etti" dedi.

Senato'ya verdiği ifadenin ardından Powell'ın günün ilerleyen saatlerinde Temsilciler Meclisi önünde konuşması planlanıyor. Haziran ayı TÜFE verileri Perşembe günü açıklanacak.