Dolar Merkez'in açıklaması sonrasında sert düştü

Çarşamba günkü işlemlerde rekor tazeleyen dolar/TL ve euro/TL, Merkez Bankası'ndan gelen açıklama ve Erdoğan-Çetinkaya'nın görüşme haberiyle sert düştü.

Dolar ve euro'da rekorlar bugün de rekor tazeledi. Dolar/TL  4.5010, Euro/TL  kuru ise 5.3247 ile tarihi zirveyi gördü. 

Merkez Bankası'nın kurdaki rekor sonrası "gelişmeleri izliyoruz, gerekli adımlar atılacaktır" açıklamasının ardından kur 4.45'e geriledi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB Başkanı Çetinkaya ile görüşeceğine dair gelen son haber de kurun 4.40'a kadar düşmesine neden oldu. 

Dolar/TL dün 4.4752 seviyesini görerek tarihi zirveyi test ederken Euro da 5.30 ile zirve seviyeye yükselmişti. Gelişen ülke piyasa para birimlerinin neredeyse tamamı da dün dolar karşısında değer kaybetti. Küresel etkilerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın para politikasına ilişkin mesajları da doların Lira karşısında yükselişinde etkili oldu. 

Moody's dün Türkiye'deki makro trendlerin ülkenin kredi notu için olumsuz olduğunu bildirdi. Fonlama ve varlık kalitesi ile ilişkili aşağı yönlü risklerden dolayı bankacılık sisteminde görünümün negatif olduğu belirtildi.

EURO DA REKOR TAZELEDİ 

Euro bugün 5.28'den 5.3233'e yükselerek rekor tazeledi, sterlin % 0.9 artışla 6.06'da, dolar endeksi ise 93 seviyelerinde seyrediyor. Borsa bugüne hafif yükselişle başladı, ardından negatife döndü. 10 yıllık tahvil faizi de bugün rekor tazeledi. 

"SENARYO ALEYHİMİZE ÇALIŞIYOR" 
   
Info Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen Bloomberg HT'ye "4.20 seviyesi kırıldıktan sonra artık hareketlerin de çok hızlı olduğunu görüyoruz. Enflasyondaki tahmini yukarı yönlü hareket fiyatlanıyor. 4.47'ler tepe olarak görülüyor ama düzeltme sonrası tekrar bu bant yukarı yönlü kırılabilir. Merkez Bankası'ndan hamle beklentisi var ama gerçekleşen hiçbir şey yok. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları da piyasalar üstünde baskı yarattı. 2 yıllık tahvil faizi %16.80'leri geçti. Bunlar TL varlıklar için sıkıntı. 

ABD 10 yıllıkları %3.07'ye dayandı. Senaryo biraz aleyhimize çalışıyor. Ama kısa vadede belki düzeltme gelebilir. Sonraki süreçte MB'nin ve hükümetin adımları etkili olacaktır." değerlendirmesini yaptı. 

"DOLAR ENDEKSİNDE YÜKSELİŞ SÜREBİLİR" 

Saxo Markets Uluslararası Piyasalar Uzmanı Uraz Çay Bloomberg HT'ye dolar endeksinde yükselişin sürebileceğini söyledi. 

Çay, "Dün ABD'de açıklanan perakende satışlar 2. çeyrek büyümesine dair beklentileri güçlendirdi. ABD'nin büyümesinde problem yok, enflasyon tarafında da ciddi problem yok hatta hedefe oldukça yaklaşıldı. Fed'in de rahat hareket alanı var. Dolayısıyla dolarda genel trendin yukarı devam edeceğini söylemek makul" ifadesini kullandı. Uraz Çay, gelişen ülke piyasalarında baskının süreceğini de ifade etti.