Dolar Powell'ın konuşması öncesi yılın en düşük seviyesine geriledi

Tüccarlar istihdam verileri ve Jackson Hole için hazırlanırken dolar euro karşısında bu yılın en düşük seviyesini gördü.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın hafta sonunda yapacağı konuşma öncesinde, tüccarların günün ilerleyen saatlerinde ABD istihdam verilerinde potansiyel olarak önemli revizyonlara hazırlanmasıyla dolar Çarşamba günü euro karşısında bu yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD para birimi ayrıca yakından izlenen '145 yen seviyesinin' altına indi ve sterlin karşısında bir gecede ulaştığı bir yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine yakın seyretti. Baskı özellikle, aylık istihdam rakamlarının resesyon korkusunu tetiklemesinin ardından getirilerin bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indiği 5 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine ulaşan ABD tahvil getirilerinden geldi.

Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, “ABD Hazine piyasasında azalan getiri primi, doları düşüren açık bir faktör oldu” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son zamanlarda dolar piyasada bir arkadaş bulamıyor ve serbest düşüşte.”

Ay başında açıklanan zayıf aylık bordro raporu varlık sınıfları arasında dalgalanmanın artmasına neden olurken, Çarşamba günü açıklanacak revize verilerle birlikte piyasa katılımcılarını başka bir potansiyel şoka hazır hale getirdi.

CME Group'un FedWatch aracına göre, 2 Ağustos'taki istihdam raporu, yatırımcıların Fed'in Eylül ortasındaki politika toplantısında faiz oranlarını yarım puan düşürmesi gerektiğini fiyatlamak için yarışmasına neden oldu ve böyle bir hareketin zımni olasılığını yaklaşık %71'e çıkardı.

Ancak, makroekonomik verilerin daha iyi gelmeye başlamasıyla birlikte oranlar tersine döndü ve bahisler çeyrek puanlık indirim için %72'ye, daha büyük bir indirim için ise %28'e çıktı.

Powell'ın Cuma günü Kansas City Fed'in Jackson Hole ekonomik sempozyumunda yapacağı açılış konuşması, gelecek ay yapılacak faiz indiriminin olası boyutuna ve borçlanma maliyetlerinin sonraki her Fed toplantısında düşürülüp düşürülmeyeceğine dair ipuçları için dikkatle ayrıştırılacak.

Doları euro, sterlin, yen ve diğer üç büyük rakibi karşısında ölçen ABD dolar endeksi, önceki üç seansın her birinde %0,5 veya daha fazla düştükten sonra, sabah saatlerinde 101,34 ile 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Euro ise 1,1131$ ile 28 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Sterlin, Salı günü en son geçen yılın Temmuz ayında görülen 1,3054 $ seviyesine ulaştıktan sonra 1,3033 $'da kaldı.

Japonya'nın para birimi karşısında dolar, daha önce 144,945'e düştükten sonra %0,2 düşüşle 144,98 yene geriledi ve 6 Ağustos'tan bu yana ilk kez psikolojik 145 bariyerinin altına düştü.

Yatırımcıların gözü Cuma günü Japonya parlamentosunda yapılacak özel oturumda olacak ve politikacılar Japonya Merkez Bankası'nın geçen ay aldığı beklenmedik faiz artırım kararını ve merkez bankasının ani şahin dönüşünü mercek altına alacak.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda ifade verecek ve yardımcısı Shinichi Uchida'nın bu ayın başlarında daha güvercin bir duruş benimseyerek piyasaların sakinleşmesine yardımcı olmasının ardından Ueda'nın tonuna odaklanılacak.

Avustralya doları Salı günü gördüğü bir ayın en yüksek seviyesi olan 0,6749$'ın hemen altında seyretti. Yeni Zelanda doları 0,61585$'a yükselerek 8 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.