Yatırımcıların güçlü ekonomik verilerin ardından ABD'nin 2025'teki faiz indirimlerini azaltmasıyla dolar Salı günü iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine yakın seyrederken, yatırımcıların İngiltere'nin mali sağlığına ilişkin endişeleri sterlini zayıf bıraktı.
Gelecek hafta Beyaz Saray'a geri dönecek olan seçilmiş Başkan Donald Trump'ın politikalarına odaklanan analistler, Trump'ın büyümeyi artıracağını ancak fiyat baskılarını da artıracağını düşünüyor.
Gümrük vergisi tehdidi ve ABD Merkez Bankası'nın bu yılki faiz indirimlerine yönelik ölçülü yaklaşımı Hazine getirilerini ve doları yükseltirken, euro, pound, yen ve yuanı baskı altında bıraktı.
TD Securities'de kıdemli Asya-Pasifik kur stratejisti olan Prashant Newnaha, piyasanın odağının şu anda ABD gümrük vergilerinin kademeli olarak artırılması olasılığına doğru kayıyor gibi göründüğünü söyledi.
Newnaha, Trump yönetiminin gümrük tarifelerine kademeli bir yaklaşım benimseyebileceğini öne süren bir Bloomberg raporuna atıfta bulunarak, “Bu manşetler karşısında USD'de bir gecede yaşanan düşüş, gümrük tarifeleri korkularının pişirildiğini gösteriyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Ve bu başlıklar Trump'ın yemin törenine kadar devam ederse, ABD hisse senetlerinin yükselmesiyle birlikte UST getirilerinin ve USD'nin düşmesi muhtemeldir.”
Euro erken işlemlerde 1,02475 dolarda sabit kaldı ancak Pazartesi günü gördüğü iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi olan 1,0177 dolara yakın seyretti. Yen dolar başına 157,54 seviyesindeydi ve geçen hafta gördüğü yaklaşık altı ayın en düşük seviyesinden uzaklaştı.
ABD para birimini diğer altı birim karşısında ölçen dolar endeksi, Pazartesi günü ulaştığı 26 ayın en yüksek seviyesi olan 110,17'den çok uzak olmayan bir seviyede, %0,16 artışla 109,59 seviyesindeydi.
Cuma günü açıklanan istihdam raporunun ABD Merkez Bankası'nın bu yıl para politikasını daha da gevşetme yönündeki temkinli duruşunu desteklemesinin ardından, yatırımcıların odağı Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon raporunda olacak.
Yatırımcılar, Fed'in enflasyon endişeleri nedeniyle faiz indirimlerine yönelik ölçülü yaklaşımıyla piyasayı sarstığı Aralık ayında öngördüğü 50 baz puandan daha az olan 29 baz puanlık gevşemeyi bu yıl için fiyatlıyor.
ABD Hazinesi'nin 10 yıllık tahvil getirileri Pazartesi günü dalgalı işlemlerde 14 ayın en yüksek seviyesi olan %4,799'a ulaştıktan sonra geri çekildi. Asya'da erken saatlerde %4,7717 seviyesindeydi.
ING stratejistleri, daha güçlü bir dolar ve daha yüksek Hazine getirilerinin birleşiminin dünyanın geri kalanına finansal akışları engellediğini ve sorunlara neden olmaya başladığını söyledi.
“2018-2019 tarife dönemini bir şablon olarak kullanarak, doların tüm yıl boyunca güçlü kalmasını bekliyoruz” diyen stratejistler, şu anda en önemli döviz piyasası savaş alanının, PBOC'nin değer kaybı baskısı yoğunlaşsa bile hala çizgiyi korumayı başardığı dolar/yuan olduğunu da sözlerine ekledi.
Çin Halk Bankası (PBOC) zayıf para birimini desteklemek için bir dizi önlem açıkladı, yuanı desteklemek için Hong Kong'da daha fazla dolar park etmeyi ve şirketlerin yurtdışında daha fazla borçlanmasına izin vererek sermaye akışını iyileştirmeyi planlıyor.
Offshore yuan erken işlemlerde en son dolar başına 7,3465 seviyesindeydi.
Pound, İngiliz piyasalarının yükselen tahvil getirilerinden etkilenmesiyle küresel döviz tüccarlarının hedefindeydi. Yüksek getiriler genellikle para birimini desteklerken, İngiltere'de analistler yüksek borçlanma maliyetlerinin hükümeti mali kurallarını yerine getirmek için harcamaları dizginlemeye veya vergileri artırmaya zorlayabileceğini ve potansiyel olarak gelecekteki büyümeye ağırlık verebileceğini düşünüyor.
Pound, Pazartesi günü Kasım 2023'ten bu yana en düşük seviyesi olan 1,21 doları gördükten sonra erken işlemlerde en son 1,2211 dolar oldu.
Avustralya doları, Pazartesi günü Nisan 2020'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra gün içinde %0,13 artışla 0,6184 dolar oldu. Yeni Zelanda doları %0,3 artışla 0,55995 dolara yükseldi ve bir önceki seansta gördüğü iki yılın en düşük seviyesine yakın seyretti.