Geride kalan haftanın en önemli gelişmesi kuşkusuz ABD’den açıklanan istihdam rakamlarıydı. Tarım dışı istihdamda beklentileri hayli aşan ABD ekonomisi 242 K gelen veri ile piyasaları şaşırttı. Fakat madalyonun diğer yüzünde yer alan ortalama saatlik kazançlar da piyasada rüzgarı tersine döndüren veri oldu. Yüzde 0.1 gerileyen ortalama saatlik kazançlar Fed’in önemle izlediği verilerin başında geliyor. Enflasyona olabilecek katkısı nedeniyle piyasaların ilgi odağı olan rakamda gerileme yaşanması dolar endeksindeki gerilemeyi hızlandırdı.
Önümüzdeki haftada ise gözler Avrupa Merkez Bankası’nın vereceği faiz oranı kararında olacak. Mart ayı toplantısında parasal genişleme sürecini gözden geçirebileceklerini her defasında dile getiren Draghi ve kurmaylarının vereceği karar piyasalardaki genel seyri etkileyecek öneme sahip. Mevduat faizi oranlarında indirime gtimesi beklenen bankanın ek parasal genişleme hamlesine de sıcak baktığı piyasalarca bilinmekte. Gün içerisinde ise Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’ın para politikasına dair yapabileceği açıklamalar piyasalaradaki hareketliliği tetikleyebilir.
GBPUSD
İngiltere’nin AB’den ayrılma ihtimalinin gündeme gelmesiyle 1.38’li seviyelere kadar gerileyen paritede, satış hareketi geçen hafta yerini alıcılı seyre bıraktı. Almanya Maliye Bakanı’nın İngiltere’nin AB içerisinde kalmasından yana olduklarını açıklaması ve İngiltere Maliye Bakanı’nın ayrılma halinde 50 ticaret anlaşmasının otomatik olarak iptal olacağı, uzun sürecek bu süreç yerine İngiltere’nin birlik içinde kalmasını tercih ettiğini belirtmesi pariteye destek oldu. ABD tarafından gelen olumsuz veriler ile değer kaybeden dolar endeksi de bu yükselişin en önemli nedenlerindendi. Kapanışı 1.4230 seviyesinden yapan GBPUSD’de, alıcılı seyrin devamında takip edeceğimiz ilk seviye 1.4270. Hareketin devamında 1.4340 gündeme gelebilir. Satış baskısında ise 1.4180 ve 1.4150 takip edilebilir.
BRENT PETROL
Üreticilerin petrol piyasasında istikrar arayışlarını sürdürdüğü bir haftayı geride bıraktık. Haftanın son işlem gününe kadar yatay bir seyir izleyen Brent petrol, haftanın son saatlerinde yaşanan yükseliş ile kapanışını 38.93 seviyesinden gerçekleştirdi. Hafta içerisinde Nijerya Petrol Bakanı’nın açıklamalarına paralel açıklamalar Rusya Enerji Bakanı’ndan geldi. Rus Bakan, 20 Mart-1 Nisan tarihleri arası Doha’da, Viyana’da veya Moskova’da OPEC ve OPEC dışı üreticilerin bir araya geleceğini söyledi. Toplantıdan çıkabilecek üretim azalışı beklentisi, petrol fiyatlarında yukarı yönlü harekete destek olmaya devam ediyor. Teknik olarak, Brent petrolün 39.00 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması halinde önce 39.70, sonrasında ise 40.60 hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 37.30 geçilirse 36.40 görülebilir.
EURUSD
Paritede ABD’den gelen istihdam verilerinin etkileri hissedilmeye devam ediliyor. Son olarak gözünü yükseklere diken paritede 1.1000 seviyesine yakın takip sürüyor. Hareketlilikte büyük önem taşıyan seviyeye yakın seyrin sürmesi özellikle ECB’nin 10 Mart günü vereceği kararın etkilerinin büyük oranda hissedilmesini sağlayabilir. 1.1000’un üzerine gelinmesi halinde paritede önce 1.1050 ardından da 1.1080 seviyesi direnç görevi görebilir. Bu seviyelerin aşılması halinde ise 1.1120 gündemimizdeki kritik noktalardan olacak. Geri çekilmelerde ise 1.0950’nin altında 1.0920 ve 1.0900 aralığı destek görevini yerine getirmeye her zamanki gibi hazırlar. Bu aralığın geçilmesi halinde ise piyasaların karar vermek zorunda kaldığı seviyemiz olan 1.0860 sahneye çıkacak.
ALTIN
Yeni yıl ile birlikte piyasalarda oluşan belirsizlik son dönemde ABD cephesinden gelen güvercin açıklamalar ve merkez bankalarının genişlemeci para politikalarını sürdürmeye niyetli olmaları altına olan talebi artıran gelişmeler olarak karşımıza çıkyor. Haftalık görünümde düşüş kanalının üzerinde kalan altında artık 1250 seviyesinin de üzerinde kalınma çabası veriliyor. Altında 1260 seviyelerinin üzerinde seyredilmesi gün içerisinde hareketliliğin yakın dirençleri test etmesinin sağlayabilir. 1270 ve 1275 seviyelerini önemli gözüktüğü altında hedef 1280 seviyesi olarak gözüküyor. Yeni haftada da alıcılı seyrin değerli metalde hareketliliğe hükmetmesi durumunda 1290 ve 1305 aralığı altındaki yeni bandımız olabilir. Geri çekilmelerde ise 1250 seviyesinin arından 1240 desteğinin kırılması geri çekilmeyi hızlandırabilecek gelişmeler arasında.
USDTRY
Geçtiğimiz haftada yurtiçinde gerileyen enflasyon verilerini yanı sıra ABD cephesindeki karmaşık görünüm kurdaki gerilemeyi hızlandıran gelişmelerdendi. Yeniden 2.90 desteğine yakın bir başlangıç yaptığımız hafta içerisinde hem psikolojik hem de teknik açıdan son derece önemli bir sürece giriş yapıyoruz. Paritede birçok kez tepki alımlarına sahne olan bu desteğin geçilmesi hareketliliği 2.8750’ye kadar götürebilir. Ara seviyeler olarak ise 2.8900 ve 2.8850 önemini korumakta. Toparlanmaların yeniden paritede gündeme gelmesi durumunda ise 2.9200 seviyesinin üzerindeki kapanışlara dikkat etmemiz gerekiyor. Kurda bu seviyenin üzerinde kalınması yeni bir yükseliş için zemin hazırlandığı anlamına gelebilir. Hareketin devamında ise önce 2.9400 sonrasında ise 2.9500 seviyeleri test edilebilir.