Suudi Arabistan ile İran arasında başlayan gerginlik ve Çin'de imalat sanayinin daralmayı sürdürmesi ardından dolar/TL bu sabah en son 22 Aralık'ta gördüğü 2.94 seviyesini aştı.
Piyasada bugün Aralık ayı enflasyon verileri ile dış piyasalardaki gelişmeler izlenecek.
Suudi Arabistan, Şii dini lider Şeyh Nimr al-Nimr'in idam edilmesinin ardından İran'daki büyükelçiliğinin basılması nedeniyle Tahran ile diplomatik bağlarını kesti.
Öte yandan Çin'de fabrika aktivitesi Kasım ayından da sert bir şekilde üst üste onuncu ay daralarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2016 yılında daha istikrarlı bir yola gireceğine dair umutları azalttı.
Asya borsaları ve para birimleri Çin'de fabrika aktivitesinin daralması ve yuanın değer kaybetmesiyle zayıflarken, petrol fiyatlarında Suudi Arabistan ile İran arasında artan gerilimle beraber yüzde 3'e varan artışlar yaşandı.
HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, Suudi Arabistan ile İran arasında başgösteren gerginlik ve Çin verisi nedeniyle piyasaların yeni yıla olumsuz bir eğilimle başladığını söyleyerek, "Jeopolitik riskler petrol ve altın fiyatlarında da yukarı yönlü bir harekete neden olmuş durumda. Çin'de ise son dönemde dengelenme yönünde gelen veriler yüreklere su serpmişken bugünkü veri daralmanın sürdüğüne işaret etmesi nedeniyle hayal kırıklığı yarattığı. Bu dakikalarda Çin borsa endeksi yüzde 7 düşüş kaydetmiş ve işlemler otomatik olarak durmuş durumda. Bu olumsuz havanın gün içerisinde tüm saat dilimlerine yansıması bekleniyor" dedi.
Cuma günü saat 16.56 itibarıyla 2.9100/2.9120 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 09.06'da 2.9389/2.9405 seviyesinde.
TL 2015 yılını dolar karşısında yüzde 20 civarında değer kaybı ile tamamladı ancak ekonomisi emtia ihracatına dayalı benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden bir miktar daha iyi bir performans göstermiş oldu.
Cuma günü aynı saatte 3.0382/3.0405 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.0680/3.0693, 3.1711/3.1730 seviyesinde olan euro/TL ise 3.1980/3.1995 seviyesinde.
Türkiye cephesinde enflasyon rakamlarının bir miktar etkili olabileceğini ancak küresel risk iştahının olumsuz olduğu bir ortamda Türk mali piyasalarının olumlu olmasının beklenmemesi gerektiğini söyleyen Keresteci, "Bu nedenle TL ve TL cinsi yatırım araçlarının da yeni yıla satıcılı bir seyirle başlama ihtimalleri kuvvetli görünüyor. Her zaman yılın ilk gününü görmekte, izlemekte yarar var zira Aralık ayındaki illikit ortam doğru bir gösterge teşkil etmez ve piyasalar bir süreliğine gerçek trendinin dışında kalabilir. Ocak başında ise yeniden likidite dönünce daha rasyonel fiyatlamalar hakim olabilir" dedi.
TÜİK Aralık ayı enflasyon verilerini bugün saat 1000'da açıklayacak. TÜFE'de petrol fiyatlarındaki düşüş ve giyim kaleminde yılsonu indirimleri nedeniyle Aralık ayında medyan bazında 0.04 azalış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi önceki anketteki yüzde 8.40'tan yüzde 8.52'ye yükselerek, TCMB'nin yılsonu beklentisinin oldukça üzerinde bulunuyor.
Öte yandan başta sigara ve alkollü içecekler ile elektrik olmak üzere çeşitli kalemlerde yapılan son zamların 2016 yılında enflasyona 0.5-1 puan civarında etki yapması bekleniyor.
Hükümet tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yüzde 12-15 arasında artırırken, tütün ürünlerinde asgari maktu vergi yüzde 5, maktu vergi ise yüzde 25 oranında artırıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrik fiyatlarının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.8 artırılmasına karar verdi.
Tahvil-bono piyasasında da 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanış yüzde 10.72 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.74 oldu.
Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanış yüzde 10.86 seviyesinden gerçekleşti.